[update] Aanrijding Van Aartsen lijkt aanslag

qltel en Ambrosius hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De vrouw die vanmiddag VVD-fractieleider Jozias van Aartsen aanreed is in haar woonplaats Enschede gearresteerd. Het nog niet bekend wat het motief is van de 41-jarige vrouw.

De vrouw reed even na 12 uur in op Van Aartsen en diens voorlichter G. Rensink, toen zij op het plantsoen voor Hotel Des Indes op het Lange Voorhout aanwezig waren. Van Aartsen werd daar gefotografeerd voor een reportage over veiligheid in het blad Elsevier.

Fotograaf Marco Bakker, die de foto's van de VVD-leider zou maken, zegt dat de vrouw eerst een discussie met een portier van Des Indes had. Daarna reed ze dwars over het plantsoen van achteren in op Van Aarsten ''Mevrouw, wat doet u nou'', zou Van Aartsen tegen haar geroepen hebben nadat hij over haar motorkap was heengevlogen. De vrouw reed echter door, maar kwam vast te zitten in het verkeer. Omstanders hielden haar in eerste instantie vast, maar lieten haar later los omdat er geen politie kwam opdagen. Toen wist de vrouw te vluchten.

De politiek reageerde vanmiddag onthutst op de berichten. Premier Balkenende was volgens zijn woordvoerder net als iedereen vreselijk geschrokken. Omdat de achtergrond van de gebeurtenissen nog onvoldoende helder was, had hij verder geen commentaar. CDA-fractievoorzitter Verhagen sprak van een ''doelbewuste actie'' om de VVD-voorman te raken. Hij verwees in zijn commentaar naar de moord op Pim Fortuyn. LPF-voorman Mat Herben wilde eerst meer over de achtergronden weten, alvorens hij een reactie wilde geven. D66-leider Boris Dittrich hield ook het hoofd koel en zei dat het incident niet mag leiden tot voorbarige reacties. PvdA-leider Bos noemde het ''verschrikkelijk.'' GroenLinks-fractievoorzitter Halsema gebruikte de woorden ''beangstigend en stuitend.''

Update 22:20
Het tv-programma NOVA zegt op 29 maart een e-mail van de verdachte vrouw te hebben gekregen. Die e-mail droeg de titel: 'Moordaanslag'. De laatste zin van die mail luidt: ''In een land waar ze zo met mensen omgaan, kan ik niet leven. Dus dan wordt het maar moord''.

NOVA legde die e-mail terzijde omdat het niet duidelijk was waar het om ging.

Vandaag ontving NOVA vanaf kwart voor zes, dus na de aanrijding, een bombardement aan e-mails. Een paar fragmenten: "Ja, dit is exactly the target, zei ik net nadat ik voor Hotel des Indes had geparkeerd en Van aartsen voorbij liep over het gras. Overdag veel getuigen. U bent krankzinnig. Dat gewetenloos tuig dat uw excuus moet zijn zal door mij afgestraft worden''.

En dan even later: ''Ik hoop dat Van Aartsen zich doodgeschrokken is. Ik vind het zielig voor die ambtenaar. Maar die is niet zwaargewond. Dat riep ik ook: hij is toch niet kapot....''

Op basis van deze e-mails heeft NOVA besloten de politie te informeren.

Halsema is vanavond te gast in het tv-programma NOVA, dat op de zaken in zal gaan.

Update 2 april 17:03
De vrouw blijkt een advocate te zijn. Dit werd door haar werkgever bevestigd.
Vrijdagmiddag moest zij voor de rechter-commissaris verschijnen, die onderzoekt of de vrouw terecht in voorarrest zit. Dit liet het Openbaar Ministerie in Den Haag weten.

Ook is de woning van de verdachte onderzocht. Er is onder anderen een computer in beslag genomen. De recherche onderzoekt nu of deze vrouw de afzender is van de e-mails die het tv-programma NOVA deze week ontving.