Antisemitisme rukt op in Europa

In het noordwesten van de Europese Unie is in 2002 en 2003 het aantal tegen joden gerichte incidenten toegenomen. Dat blijkt uit een vandaag geopenbaard rapport van het 'Europese Monitoring Centrum voor Racisme en Xenofobie' (EMCRX) over antisemitisme in Europa.

Een toename van anti-semitisme is gemeld in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Andere landen houden geen - of onvoldoende - gegevens bij voor een betrouwbare rapportage. De incidenten variëren van hate-mail tot brandstichtingen.

De daders blijken voornamelijk extreemrechtse blanke Europeanen. In sommige landen, waaronder Nederland, zijn incidenten óók veroorzaakt door jonge moslims uit Noord-Afrikaanse of Aziatische landen. Het centrum vermoedt dat de toename van het anti-semitisme mede samenhangt met de spanningen in het Midden-Oosten.

Wat Nederland betreft bestaan de incidenten onder meer uit spreekkoren in voetbalstadions, hatelijke websites en bedreigingen. In 2002 deed de meeste jodenhaat zich voor, met name in Amsterdam. Daar wonen de meesten van de 30.000 Nederlandse joden.

Het Europese joods congres zegt niet verrast te zijn over de cijfers: ''Het rapport bevestigt wat wij al merkten: het monster is terug. De 1,2 miljoen joden in de Europese Unie kunnen geen normaal leven leiden. Dat is onaanvaardbaar."