PSOE gaat dialoog met ETA niet aan

Het aanbod van de ETA, om met de Spaanse socialisten van de PSOE in dialoog te gaan, is verworpen door de partij. "Wij nemen verklaringen van terreurbewegingen niet serieus", aldus een woordvoerdster van de PSOE.

Vanochtend werd door het Spaanse dagblad Gare een verklaring door de ETA gepubliceerd, waarin werd gevraagd om een gesprek met de partij van aantredend premier Zapatera. Ook verklaarde de ETA "door te gaan met vechten", mocht het onderhoud niets opleveren.

De ETA was vorige week nog veelvuldig in het nieuws, nadat zij er door de Spaanse regering van was beschuldigd de aanslagen in Madrid gepleegd te hebben. Na de overwinning van de PSOE in de verkiezingen vorige week zondag hoopten zij de dialoog aan te kunnen gaan, iets wat met de regering van Aznar ook al niet mogelijk was.

Eerder verklaarde de politieke partij Batasuna, verbonden met de ETA, te hopen onder de nieuwe regering van Zapatera weer legaal te worden. Batasuna werd in maart 2003 verboden door het Spaanse hooggerechtshof.