Moeder Jomanda zat verwaarloosd thuis

De moeder van Joke Damman (Jomanda) is enkele weken geleden in ernstig verwaarloosde toestand opgenomen in een verpleeghuis, zo meldt de Telegraaf vandaag. De 87-jarige moeder van het genezend medium die nog volledig zelfstandig woonde, was gevallen en lag tegen de voordeur aan waardoor er niemand naar binnen kon.

De politie heeft zich in het bijzijn van Jomanda en haar begeleider toegang verschaft tot de woning. Ondanks de ernst van de zaak bleef Jomanda zwijgen, want dat is haar door een hogere macht zo opgedragen. Na nog één week te hebben doorgesukkeld, werd moeder Damman in een ambulance opgehaald en opgenomen in het Sint Jozef verpleeghuis te Deventer.

Buurtbewoners spreken schande van de toestand waarin de oude mevrouw Damman zich bevond. ''We begrijpen het niet. Als je bloedeigen moeder er zo belabberd en smerig bij zit, grijp je toch in als dochter?. Het was ontzettend smerig binnen en achter het huis stonden de vuilniszakken huizenhoog opgestapeld. Schilders die eens bij haar binnen waren, wilden er niet meer komen, omdat het zo stonk naar urine.'' Moeder Damman, die nog kookte op kolen, meed overigens zoveel mogelijk contact met buurtbewoners. Alleen de buren vroeg ze wel eens om hulp.

Jomanda laat via een woordvoerder en geschreven teksten weten dat zij jarenlang wekelijks één tot twee keer per week haar moeder bezocht. ''Als ik mijn moeder niet onmiddellijk had laten opnemen toen wij haar op de grond vonden, was zij nu vrijwel zeker dood geweest.''


Zwijgen