Economisch Forum verbant stropdassen

Kasaka vertaalde voor ons via de newssubmit het volgende te bericht:

Op het Wereld Economisch Forum zijn stropdassen verboden. Op deze manier wil de organisatie de wereldleiders die er aanwezig zijn wat 'menselijker' met elkaar te laten communiceren. "Wij vinden dat het meer ontspannen moet zijn, informeler", aldus woordvoerder Michel Ogrizek. "Waarom zijn we niet gewoon normale mensen, die samen discussieren?", zo stelt hij.

Voor degenen die de aankondiging over het verbod hebben gemist in de vooraf toegezonden documenten, toont een grote poster bij de ingang van het Congres Centrum een stropdas met een rode cirkel eromheen en een streep erdoorheen.

Op het toch dragen van een stropdas staat een boete van vijf Zwitserse franken (ongeveer 3 euro 50), die aan het Kinderfonds Unicef van de VN gegeven moet worden. Veel deelnemers deden het vermaledijde modeattribuut meteen af.

"Een dame kwam op me af en zei dat het goed zou voelen hem af te doen", zegt Janis Karklins, Letlands VN ambassadeur in Geneve. "Het is mij best, ik vind het fijn!" Anderen waren al voorbereid en kwamen gekleed in stijlvolle coltruien.

Velen waren er toch niet gerust op hun zakelijke uitrusting te verstoren, zoals de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw en de vroegere Israelische premier Ehud Barak.

Ook oud-president Clinton van de Verenigde Staten gaf een toespraak met stropdas. Of hij de boete gaat betalen is onbekend.