State of the Union gericht op verkiezingen

In de jaarlijkse State of the Union, de Amerikaanse 'troonrede', heeft de Amerikaanse president Bush zich voornamelijk gericht op de presidentsverkiezingen, die november dit jaar gehouden worden. Bush profileerde zich als een internationaal leider, een beschermheer van de traditionele waarden en een aanjager van de economie. Ook had hij veel aandacht voor de oorlog in Irak en de strijd tegen het terrorisme.

Bush tijden de State of the Union
George W. Bush tijdens de State of the Union.

Bush ontkende dat Irak geen massavernietigingswapen zou hebben. Er zouden aanwijzingen in Irak zijn gevonden dat er tientallen activiteiten aan de gang zijn geweest met betrekking tot massavernietigingswapens. Ook prees hij de landen die helpen met de wederopbouw van Irak. Nederland werd hier specifiek in genoemd.

Volgens Bush is de Amerikaanse economie sterker aan het worden, en moeten permanente belastingverlagingen deze ontwikkeling verder stimuleren. Maar ook wil hij een betere toegankelijkheid van de gezondheidszorg voor onverzekerden, meer gastarbeiders toelaten en illegalen een permanente verblijfsvergunning geven.

Bush bekritiseerde een rechtbank in Massachusetts die in een uitspraak het homohuwelijk toestond. Zelf is Bush enkel voor het traditionele huwelijk tussen man en vrouw. Hij zei desnoods de grondwet te wijzigen om het homohuwelijk terug te dringen.

De Democratische presidentskandidaten hebben inmiddels afwijzend gereageerd op de State of the Union. "Hardwerkende Amerikanen prikken er doorheen", zei John Kerry. Howard Dean sprak van een mislukte poging van Bush om maatschappelijk over te komen. John Edwards vond de 'troonrede' een "State of Two America's".