Elf overlevenden onder puin gevonden in Bam

In de stad Bam in het zuidoosten van Iran zijn woensdag toch nog elf mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Dat liet de staatsradio donderdag weten, nadat woensdag nog zeven overlevenden waren gemeld. De stad werd op 26 december getroffen door een zware aardbeving.

Eťn van de overlevenden is Yadollah Saadat. Hij overleefde de beving doordat huisraad hem tegen vallende brokstukken beschermde. Hij werd gevonden dankzij zijn vrouw, die uit het ziekenhuis kwam om hem te zoeken. Ook zijn er een vier maanden oude baby en een twaalfjarig meisje bij de gelukkigen. Zij lagen in een ingestorte keuken waarin voedsel lag.

Beving zwaarder dan eerder gedacht
De beving die de stad heeft getroffen blijkt krachtiger te zijn dan in eerste instantie werd gedacht. Tot nu toe werd aangenomen dat de beving een kracht had van 6.3 op de schaal van Richter, maar dit getal is nu bijgesteld naar 6.8.

Iraanse wetenschappers hebben gegevens van achttien nog functionerende onderzoeksstations onder de loep genomen. Daaruit blijkt niet alleen dat de beving krachtiger was, maar ook dat het epicentrum recht onder de stad heeft gelegen.