[update] Saddam Hussein opgepakt

trustlover, Geminis, EdwinW, polletje21, Ramsey, Mute_Me, dw, Mystery, bbstreams, mazzle, nick1001, ssj_reaper en echobrain hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

IrakSaddam Hussein is opgepakt in Irak. De voormalig Irakees leider hield zich op in een kelder onder een boerderij in Tikrit, de geboorteplaats van Saddam Hussein. Bij de arrestatie werd geen verzet geboden.


Saddam Hussein na zijn arrestatie

De arrestatie vond gisteravond om 18.30 uur (Nederlandse tijd) plaats. Saddam werd gearresteerd door elitetroepen van de Patriottische Unie van Koerdistan, samen met Amerikaanse speciale eenheden. Toen Saddam werd opgepakt droeg hij een grijze (plak)baard. Hij zag er verwaarloosd uit. Er werd wangslijm van hem afgenomen en uit de DNA-test die daarop volgde bleek dat het om de 'echte' Saddam Hussein gaat.

Om 13.00 uur begon een persconferentie van de coalitietroepen. Paul Bremer begon de persconferentie met de mededeling: "We got him". Op de persconferentie werden beelden getoond van de schuilplaats van Saddam Hussein en ook van Saddam Hussein zelf. De operatie kreeg de codenaam 'Operation Red Dawn' mee.

De actie werd in gang gezet nadat inlichtingen waren binnengekomen dat Saddam zich schuilhield in de boerderij nabij Tikrit. Journalisten hebben gezegd dat zij zaterdagavond al wegversperringen en troepenbewegingen hadden opgemerkt in het gebied om Tikrit heen. In totaal deden er aan de operatie 600 militairen mee.

De arrestatie van de voormalige Iraakse leider is niet alleen van symbolisch belang. Saddam wordt gezien als de aanstichter van veel aanslagen op met name de coalitietroepen in Irak. De zonen van Saddam, Uday en Qusay, kwamen in juli van dit jaar om bij een vuurgevecht met Amerikaanse troepen in Noord-Irak.

In Irak zijn veel mensen de straat op gegaan nadat het nieuws over de arrestatie van Hussein bekend werd. Op tv-beelden zijn veel feestvierende mensen in de straten van de Iraakse hoofdstad Bagdad te zien. Ook uit Kirkuk (Noord-Irak) en Basra (Zuid-Irak) komen dezelfde berichten.

Saddam zal waarschijnlijk in Irak zelf worden berecht. Onlangs is een speciaal tribunaal ingesteld voor de berechting van leden van het verdreven regime.

Saddam Hoessein


Saddam Hoessein

Enkele beelden die tijdens de persconferentie werden getoond.



Het officiële bericht werd geplaatst om 11:27 uur. De updates zijn van 12:05 uur, 12:40 uur, 12:50 uur, 13:15 uur en 13:50 uur.