''Integratie moslims in Frankrijk mislukt''

In Frankrijk is de integratie van moslims mislukt. Dat heeft vandaag Bernard Stasi, voorzitter van de presidentiële commissie die de integratie onderzocht, gezegd. Gisteren kwam die commissie met de aanbeveling om hoofddoekjes en andere religieuze symbolen uit openbare scholen te weren.

Volgens Stasi is Frankrijk er de afgelopen decennia niet in geslaagd de miljoenen islamitische immigranten uit zijn voormalige kolonies te integreren in de samenleving. ''Deze (islamitische) immigranten voelen dat zij niet als volwaardige Fransen worden beschouwd, ze voelen zich het slachtoffer van discriminatie. In dergelijke omstandigheden is het niet vreemd dat ze hun toevlucht zoeken tot hun eigen gemeenschap en dat ze vaak al te bereid zijn om te luisteren naar mensen die de waarden van onze republiek in twijfel trekken'', aldus Stasi die eerder een boek schreef over immigratie in Frankrijk.

Stasi waarschuwde dat het hoofddoekjes verbod niet de oplossing is voor alle problemen die Frankrijk met zijn grote allochtone bevolking heeft. Toch vindt Stasi dat de zijn land nóóit mag toestaan dat er getornd wordt aan de waarden van de republiek en in het bijzonder de strikte scheiding van kerk en staat. ''Er zijn onbetwistbaar moslims of groepen die de verdediging van de republiek willen testen, die wrok koesteren tegen de waarden van de republiek, die van dit land iets anders willen maken dan Frankrijk. We kunnen dat niet tolereren''.

In Frankrijk leven ongeveer vijf miljoen moslims op een bevolking van ruim 60 miljoen inwoners.