Kerstpakket komt ten koste van PC-privé

Om het kerstpakket onbelast terug te laten keren, is er volgens het kabinet een potje van 57 miljoen euro nodig. Hiervoor dient er op andere zaken bezuinigd te worden. Één van de zaken waarop gekort zal worden, is de populaire pc-privéregeling. Vanaf volgend jaar zal deze regeling in een afgeslankte vorm terugkeren. Snoeien in de pc-privéregeling levert 35 miljoen op.

Op dit moment bedraagt de fiscale vrijstelling voor de aanschaf van computers 2269 euro. Het kabinet wil dit fors verminderen door het te verlagen naar 1485 euro. Dit hebben de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 gisteren voorgesteld tijdens het eerste debat over de veranderingen in het belastingstelsel in 2004.

CDA-staatssecretaris Wijn van Financiën is een voorstander van het voorstel van de regeringspartijen om het kerstpakket te laten terugkeren. Naast de 35 miljoen euro die wordt gekort op de PC-privéregeling, denken de coalitiepartijen de overige 22 miljoen te vinden door werkgevers vijftien procent belasting over het kerstpakket van 35 euro te laten betalen.

De regeringspartijen vinden de bezuiniginen op de pc-privéregeling verdedigbaar omdat de prijzen van computers de laatste jaren sterk zijn gedaald. Het maximumbedrag kan volgens de indiener van het voorstel, VVD-Kamerlid Dezentjé, "zonder problemen verlaagd worden."