Operatie met poederbloed geslaagd

22339 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Karolinska ziekenhuis in Stockholm is voor het eerst tijdens een operatie bloed gebruikt in poedervorm. Met succes overigens.

Het poederbloed is een gevriesdroogd bestanddeel van bloed dat hemoglobine heet. Dit wordt dan later gemengd met een vloeistof waardoor het te gebruiken is voor operaties of transfusies.

Een voordeel van het poederbloed is dat het jarenlang kan worden bewaard. 'Gewoon' vloeibaar bloed heeft een uiterste houdbaarheid van maximaal 42 dagen. De bloedgroep is ook niet meer belangrijk, en het is ook makkelijk te vervoeren in onder andere ambulances.

Het nieuwe bloed zou miljoenen levens kunnen redden aldus Bengt Fagrell, de dokter die verder onderzoek gaat verrichten. Tot nu toe heeft hij slechts kleine hoeveelheden gebruikt tijdens heup- en knieoperaties.

Het nieuwe bloed heeft voor zover nu is bekend geen bijwerkingen. "Maar we weten niet of het ook veilig is om twee liter toe te dienen." Fagrell denkt dat het bloed over een jaar of twee a drie op de markt kan komen.