Verzekeraar gaat keuze ziekenhuis bepalen

Irakees en Davey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De zorgverzekeraar en de gekozen polis gaan bepalen hoe lang een patiënt moet wachten op behandeling in een ziekenhuis. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Nu is het nog zo dat patiënten de vrijheid hebben om zelf op zoek te gaan naar een ziekenhuis met kortere wachttijden. Dit kan in de toekomst niet meer. Een patiënt kan kiezen voor het ziekenhuis met de kortste wachtlijst of de beste behandeling, als zijn verzekeraar geen contract met dat ziekenhuis heeft. Het nieuwe financieringssysteem dat in de zorg wordt ingevoerd is de oorzaak.

Bovendien zullen de consumenten straks te maken krijgen met forse prijsverschillen. Kies je een verzekeraar met kortere wachtlijsten, dan zal je dieper in de buidel moeten tasten. Gevolg is dat bij goedkopere ziekenfondsen de mogelijkheden beperkter zijn.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen denkt dat wachttijden een grote rol gaan spelen in de onderhandelingen met de verzekeraars. "De ene zorgverzekeraar wil dat zijn klanten binnen een paar dagen aan de beurt zijn, terwijl de ander een paar weken wachten acceptabel vindt", meldt een NVZ-woordvoerder.