BuZa zit justitie dwars met xtc-bestrijding

Het NOS-Journaal meldt dat de bestrijding van handel in- en productie van xtc in Nederland, ernstig wordt bemoeilijkt door regels van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa). Het ministerie wil namelijk niet dat Justitie te intensief samenwerkt met collega's uit China, omdat dat land de doodstraf kent en BuZa niet veel vertrouwen in het Chinese rechtssysteem heeft.

Uit China komen echter juist de meeste grondstoffen voor xtc, maar als Justitie de gegevens over Chinese leveranciers doorgeeft aan de Chinese autoriteiten kunnen deze verdachten de doodstraf krijgen; en dat wil BuZa niet. Hierdoor is het voor Justitie erg moeilijk om greep te krijgen op de toestroom van grondstoffen. Landen als Duitsland of Frankrijk leggen hun justitie-medewerkers geen belemmeringen op.

VVD-staatssecretaris Atzo NicolaÔ beaamt dat het Nederlands Openbaar Ministerie alleen algemene informatie mag uitwisselen met China. Zodra het gaat om personen, houdt het op voor justitie.

In het Kurhaus in Scheveningen wordt vandaag en morgen een congres gehouden. Hier komen vrijwel alle Nederlandse xtc-bestrijders en collega's uit 26 landen bijeen. Tijdens de eerste dag van het congres bleek maar weer hoe gevoelig de zaak ligt. De belangrijkse xtc-bestrijder in Nederland, officier van justitie Martin Witteveen, mocht zich tegenover media niet uitlaten over justitiŽle samenwerking met China.