Brussel: "begrotingstekort Frankrijk tè hoog"

De Europese Commissaris van Monetaire Zaken Solbes is van mening dat het geplande begrontingstekort van Frankrijk tè hoog blijft. Frankrijk maakte afgelopen nacht bekend dat ze van plan is om het begrotingstekort te verlagen naar 3,6 procent. In 2003 zal Frankrijk op een tekort uitkomen van vier procent. Voor zowel 2003 als 2004 voldoet Frankrijk niet aan de eisen van het stabiliteitspact. Daarin staat dat een land een begrotingstekort van maximaal drie procent van het Bruto Nationaal Product mag hebben. Met deze richtlijn probeert de Europese Unie de munt stabiel te houden.

"Het is een grote stap voorwaarts, beter dan we begin september in Stresa hadden verwacht, maar het is nog niet compleet", zei Solbes na afloop van een vergadering met ministers van Financiën van de twaalf eurolanden. Hij zei dat zijn visie "breed werd gedeeld" en dat Frankrijk meer er aan moet doen.

Volgende week zal de Europese Commissie bekend bekend maken welk dringend advies ze wil geven aan Parijs. Eerder kreeg Frankrijk al in juni de opdracht het tekort volgend jaar onder de drie procent te brengen, conform de eisen. Het is nog niet duidelijk of dat deze keer ook de intentie van Brussel is. "Het is waar dat de economische verwachtingen anders zijn dan in juni, daar moeten we rekening mee houden" , zei Solbes.