Identificatieplicht vanaf 14 jaar

Vanaf 2004 moet iedereen van 14 jaar en ouder een identiteitsbewijs bij zich dragen, zo blijkt uit een wetsvoorstel van CDA-minister Piet Hein Donner (Justitie). Politieagenten en toezichthouders mogen naar het identiteitsbewijs vragen als dat voor de uitvoering van hun taak nodig is, maar er komen géén afzonderlijke controles op het bezit van het bewijs.

Als identiteitsbewijs kunnen mensen gebruik maken van hun paspoort of rijbewijs, mits ze niet verlopen zijn. Als de controle van de nationaliteit nodig is, is een rijbewijs niet voldoende. Er komt geen nieuwe aparte identiteitskaart. Wie niet meewerkt, maakt zichzelf een verdachte van een strafbaar feit, kan worden meegenomen naar het bureau en riskeert een boete van 2.250 euro.

Het wetsvoorstel geeft de politie geen mogelijkheid om het toezicht op vreemdelingen te verscherpen. De identiteit mag alleen gecontroleerd worden als de politie al op grond van, objectief vast te stellen, feiten vermoedt dat iemand illegaal in Nederland is.

Donner vindt 14 jaar niet te jong om altijd papieren bij zich te moeten dragen. In ons omringende landen geldt een hogere leeftijdsgrens; in Duitsland 16 jaar en in België 15 jaar. De Raad van Hoofdcommissarissen had liever een grens van 12 jaar gezien.

Het wetsvoorstel zal vrijwel zeker worden aangenomen, daar een meerderheid van de Kamer (CDA, VVD, LPF en D66) er nu al achter lijkt te staan.