Gevaarlijke dieren overal verkrijgbaar

wouterwouter2 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na de opschudding eerder deze week in de gemeente Brielle waar een onbekend aantal levensgevaarlijke Sahara-schorpioenen was ontsnapt, is er een mogelijk groter gevaar ontdekt. Gevaarlijke dieren blijken namelijk makkelijk verkrijgbaar te zijn.

Volgens de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van landbouw mogen bijvoorbeeld de meeste schorpioensoorten in Nederland gewoon worden verkocht. Voor de drie soorten die wel worden beschermd, is slechts een vergunning nodig om te mogen handelen. En dat terwijl sommige soorten schorpioenen met hun gifbeet binnen enkele uren een mens om het leven kunnen brengen.

Het houden van deze speciale huisdieren blijkt overigens een grote liefhebberij te zijn. R. van Rossem, eigenaar van een speciaalzaak, spreekt van honderden Nederlanders die giftige spinnen en andere geleedpotigen in huis hebben. Hij vindt de Nederlandse wetgeving lang niet streng genoeg. "Het is vervelend dat iedere winkel zomaar dit soort dieren kan verkopen. Mensen moeten goed worden voorgelicht, omdat ze vaak niet weten waar ze aan beginnen. Mensen die nog geen ervaring hebben met dit soort dieren, krijgen van mij niet gelijk de meest giftige soort mee naar huis. Soms wil ik dat ze zich eerst goed gaan oriŽnteren."

Volgens Van Rossem zijn er twee soorten liefhebbers te onderscheiden. "Je hebt mensen die oprecht zijn geÔnteresseerd in de dieren. Maar er zitten ook genoeg personen tussen die het vooral doen om hun stoere imago op te krikken. Helaas kun je dus op de meest gekke manieren aan dit soort dieren komen."

Handelaar W. van Vliet bood onlangs een aantal keizerschorpioenen aan. Hij kreeg vijftien reacties. "Mensen vinden het vooral leuk om naar de dieren te kunnen kijken. Je kunt het houden van een schorpioen vergelijken met het houden van een goudvis. Mensen doen bij een goudvis ook niks anders dan in de kom kijken."