Zaak tegen AEL-voorman en broer verdaagd

De rechtbank in Almelo heeft de rechtszaak tegen de broers Nabil en Tariq Marmouch aangehouden tot oktober. Een internet-expert legt dan uit óf en hoe e-mailtjes en e-mailadressen te misbruiken zijn. De advocaat van de broers stelt namelijk dat een zakenman, die door de broers zou zijn opgelicht en afgeperst, e-mails en facturen van eerdere deals met de gebroeders Marmouch heeft vervalst.

De zaak draait om een gebeurtenis van donderdagavond 22 november 2002, op de parkeerplaats bij McDonald's in Hengelo-Zuid. Een Enschedese zakenman wil een partij laptops kopen. Hij heeft eerder zaken gedaan met Haagse verkopers van - zwarte - computers; via e-mail en internet. De Hagenaars hebben nieuwe handel voor de zakenman; voor 11.500 euro aan laptops. Na een aanbetaling worden de computers bij het bedrijf van de Enschedeër bezorgd; op de parkeerplaats bij Hengelo moet de koper de rest betalen - 5500 euro.

Vanaf dat moment verschillen de verklaringen. De zakenman verklaart dat twee donkere knapen een pistool (zilverkleurig) op zijn hoofd zetten. De computertransactie zou zijn omgeslagen in een ripdeal.

Verdachte Tariq Marmouch (20) vertelt een ander verhaal. Hij zegt de koper te hebben willen oplichten door (goedkopere) laptops met een buitenlands toetsenbord te slijten. Dat zou de Enschedeër door hebben gekregen en die zou in woede zijn ontstoken: ''Ik dacht wegwezen'', aldus Tariq in een verklaring. De zakenman achtervolgt de auto met de twee verkopers en drukt die volgens Tariq van de snelweg. Zij springen uit hun auto en zetten het op een lopen; op die wijze weten ze te ontkomen.

Dik drie maanden na de vermeende gewapende afpersing, opent de Twentse recherche een onderzoek. Waarom pas dan, met zo'n geschokte rechtsorde, vraagt rechtbankpresident G.J. Stoové. Officier van justitie V.G. Smienk moet het antwoord schuldig blijven. Eerder meldde Netwerk dat de zakenman Nabil Marmouch ineens herkende van tv, vanwege zijn werkzaamheden als bestuurslid van de Arabisch Europese Liga (AEL).

Het OM en de verdediging van de broers stonden in de rechtszaak lijnrecht tegenover elkaar. Justitie gelooft de bedreigde zakenman. ''Geloofwaardig en authentiek. Mensen die de geschokte koper pal na de afpersing hebben gezien en gesproken, onderschrijven zijn lezing''. De aanklager erkent wel dat er geen bewijs is dat Nabil betrokken is geweest bij de afpersing. Hij verwijt (één van) de broers verder de diefstal/heling van een laptop uit een modezaak in Tubbergen en van computers in Amsterdam; de eigenaar daarvan claimt 117.000 euro schade.

Nabil Marmouch zou zich volgens justitie bovendien fel hebben verzet bij zijn arrestatie. De advocaat van de broers ziet 'zwakke plekken' in het dossier. Volgens hem is er, los van de aangifte, geen bewijs voor de afpersing.

Wordt in oktober vervolgd..