'Doden Marokkaan discriminatoire moord'

Zinloos geweld, mogelijk discriminatie en een bewuste moord, zo typeert de voorzitter van het Komitee van Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN) het doodschieten door de politie, van de 33-jarige Driss Arbib afgelopen donderdagavond in een eetcafé op het Mercatorplein in Amsterdam-West.

Op het kantoor van de KMAN kwamen gisteravond vertegenwoordigers bijeen van alle denkbare Marokkaanse organisaties in Nederland, waaronder de Marokkaanse Studentenvereniging en de Stem van Marokkaanse Democraten in Nederland. Hun conclusie: ''Dit is al de derde keer dit jaar dat door de politie zulk geweld tegen een Marokkaan wordt gebruikt. Dit is geen incident meer'', aldus KMAN-voorzitter Jamal Ftieh.

Gisteravond richtten de organisaties een speciaal comité op, het 'Comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie'. Het comité zal in elk geval op 16 augustus, volgende week zaterdag, een grote protestmars organiseren in Amsterdam tegen - in de ogen van de initiatiefnemers - discriminatoir geweld van de zijde van de politie.

Een onderzoek van de rijksrecherce naar de schietpartij haalt volgens de Marokkanen niets uit. ''De rijksrecherche is niet los te zien van de gewone politie. En de ervaring leert dat als de politie zelf onderzoek gaat doen, ze altijd tot de conclusie komt dat de politie heel fatsoenlijk en correct heeft gehandeld'', zegt Ftieh. De politie heeft volgens de KMAN-voorzitter alternatieven voor gericht schieten. ''In een moeilijke situatie kun je ook in iemands been schieten, maar er is op een hoogte van 1.70 meter geschoten, precies ter hoogte van zijn hart. Dat is bewust moord''.