Deense predikant weer aan het werk

Een Deense lutherse predikant, die was geschorst, omdat hij had gezegd niet in God te geloven, kan weer aan de slag. Dat is door het Deense persbureau Ritzau woensdag gemeld.

Bisschop Lise-Lotte Rebel van Helsingor heeft de schorsing opgeheven nadat de 55-jarige Thorkild Grosboell spijt had betuigd over zijn uitlatingen in een interview in mei.

De predikant had in de krant Weekendavisen beweerd, dat hij niet gelooft in een scheppende God, de opstanding van Jezus en het leven na de dood. Grosboell zei later dat zijn woorden verkeerd waren overgenomen. Ook zouden zijn uitspraken tť kort door de bocht weergegeven zijn. Toch nam hij zijn woorden gedurende een lange periode niet terug.

Nu de predikant toch spijt heeft betuigd, komt er een einde aan de schorsing, die zeven weken heeft geduurd. Toen Rebel de maatregel tegen Grosboell nam, zei ze dat de predikant de tijd moest gebruiken om na te denken over zijn ,,totaal onaanvaardbare'' uitlatingen. ,,Met zijn opmerkingen heeft hij twijfel gezaaid over waar de kerk voor staat'', aldus de bisschop destijds.

Honderden kerkgangers hielden een protestbijeenkomst tegen de schorsing, omdat ze vinden dat de staatskerk verschillende meningen moet kunnen tolereren. Volgens Rebel is er veel ruimte voor variatie in de kerk, maar het ongeloof van Grosboell ging volgens haar tť ver.

De uitspraken van de predikant leidden tot een verhit debat over de rol van de kerk in Denemarken. De Lutherse Kerk in Denemarken is de staatskerk. Ongeveer 88 procent van de Denen is er lid van. Predikanten en bisschoppen worden door de overheid betaald. Grosboell is sinds 1991 predikant in Taarbaek, een kustplaats even ten noorden van de hoofdstad Kopenhagen.