Mandrilaap in Artis heeft het siv-virus

Maan_man had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Madrilaap Cassius in dierentuin Artis heeft het siv-virus. Dit virus is te vergelijken met het menselijke hiv-virus. Het virus werd ontdekt bij onderzoek van het bloed van de aap naar aanleiding van een ernstig hartgebrek. In totaal heeft de dierentuin vier van dit soort apen. Bezoekers en verzorgers lopen geen gevaar.
De Mandrilaap
Toch neemt Artis geen risico. Ook de andere apen worden onderzocht. Ook vraagt de dierentuin of de verzorgers een onderzoek willen ondergaan en blijft het buitenverblijf de komende dagen dicht tot de uitslag van het onderzoek. De verzorgers krijgen ook geen contact met de apen en andere soorten apen mogen er ook niet bij.

De apen zijn nog steeds te zien in hun binnenverblijf, al is het achter dik glas. Voor wie de mandrilaap niet kent: hij is te herkennen aan zijn felgekleurde gezicht en achterste.

Volgens directeur M. Frankenhuis heeft Cassius het virus mogelijk opgepikt door contact met een van de vrouwelijke mandrilapen of heeft hij het virus meegenomen van een andere plek voordat hij in 1986 in Artis arriveerde. Cassius is niet ziek van het siv-virus.