Dittrich (D66) wil uit JSF-project stappen

D66-leider Dittrich vindt dat Nederland zijn deelname aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF) moet heroverwegen. Dittrich zei dit gisteren naar aanleiding van een Amerikaans rapport, waarin staat dat het Nederlandse bedrijfsleven weinig orders aan de JSF-ontwikkeling zal overhouden.

Wanneer Nederland afziet van deelname aan de JSF, de beoogde opvolger van de F-16, zou dit 700 miljoen euro opleveren. Deze meevaller zou dan kunnen worden gebruikt om te investeren in de technologie en de kennis-economie. "Dat is waaraan onze economie behoefte heeft. Als de JSF-deelname weinig oplevert steek ik het geld liever daarin", aldus de D66-leider. Daarnaast kan met het vrijgekomen geld de extra bezuinigingen voor volgend jaar worden opgevangen.

Coalitiepartners CDA en VVD zien geen aanleiding om uit het JSF-project te stappen. Zij zijn altijd al voorstander geweest van de JSF. Van Beek, VVD-kamerlid, noemde het voorstel van Dittrich "slecht". Volgens hem klopt het rekensommetje van de D66-leider niet. "Als je uit de JSF stapt haal je incidenteel 700 miljoen binnen, terwijl je voor de bezuinigingen op zoek bent naar structurele bedragen. Ik zie de uitspraken van Dittrich als een plaagstootje."

Het CDA liet in een reactie weten het te vroeg te vinden om over de invulling van de bezuinigingen te praten. "Dat moet het eind van de discussie zijn. Wij willen eerst van het kabinet horen hoe groot de problemen zijn en waardoor ze worden veroorzaakt", aldus een woordvoerster. Volgens haar zou het "niet logisch" zijn om uit het project te stappen, aangezien er een opvolger voor de F-16 nodig is.