Liberiaanse president krijgt ultimatum

Volgens een Liberiaanse overheidsfunctionaris hebben de Verenigde Staten de Liberiaanse president Taylor een ultimatum van 48 uur gegeven om op te stappen. De VS claimen echter dat ze hier niet van op de hoogte zijn.

De toestand in Monrovia is zéér slecht na de zware strijd tussen rebellen en troepen die trouw zijn gebleven aan president Charles Taylor. De strijdende partijen bereikten op 27 juni een akkoord over een bestand. Honderden demonstranten protesteerden donderdag om de president tot aftreden te bewegen.

Volgens de VS zijn er wel maatregelen onderweg om Taylor tot aftreden te dwingen. Bush sloot niet uit dat hij een vredesmacht naar de regio gaat sturen om stabiliteit te waarborgen. Hij weigerde echter duidelijkheid te geven over wat er zal gaan gebeuren wanneer Taylor niet vrijwillig wil opstappen.

Eerder al is Taylor asiel aangeboden in Nigeria, maar dat aanbod heeft hij afgeslagen. De VS heeft Europa gezegd zich voor te bereiden op de mogelijkheid van een militaire interventie, en gevraagd om dit in overweging te nemen.