Heus Ezelmuseum zal deuren openen in Exloo

dEj@vU en pven hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Exloo (Drenthe) zal in het pinksterweekend een Nationaal Ezelmuseum geopend worden. De initiatiefnemer, J. van Turnhout, hoopt met het museum wat meer begrip te kweken voor het sympathieke hoefdier. "Het is, in tegenstelling tot wat de volkswijsheid stelt, een ontzettend intelligent dier. De ezel is alleen continu op zijn hoede. Dat kun je koppigheid noemen, maar ook wijsheid. Ik denk dat veel mensen een hoop van de ezel kunnen leren."

Het museum stelt duizenden beeldjes, afbeeldingen, documenten en wetenswaardigheden over ezels tentoon. De beeldjes komen onder meer uit Indonesië, Spanje en India. Verder zijn er ook verschillende pluchen ezels te zien, zoals bijvoorbeeld het speelgoeddier dat gebruikt werd voor een beroemde Amerikaanse reclame voor parketvloeren. Ook bevat de collectie van het museum een ongeboren ezel op sterk water.

De initiatiefnemer hoopt dat minimaal 20.000 mensen dit jaar een bezoekje aan het Ezelmuseum zullen brengen. Het museum zal nog uitbreiden met onder meer een kinderhoek, waar jonge kinderen op speelse wijze met de ezel kennis kunnen maken. Ook zullen er op den duur wellicht levende ezels bij het museum komen.