Muurwandelen met 'gekkotape'

josti had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wetenschappers hebben een speciaal soort tape ontwikkeld, waarmee mensen in de toekomst tegen wanden op kunnen lopen of aan een plafond kunnen hangen. Daarmee zou de mens het voorbeeld van de gekko kunnen volgen.

Jaren was onbekend hoe de gekko ondersteboven kon lopen. Nog maar enkele jaren geleden werd ontdekt hoe de hagedisachtige dat voor elkaar krijgt, zonder zuignappen onder de poten. Het dier beschikt namelijk over haartjes onder zijn zolen. En niet tientallen, maar miljoenen. En elk haartje heeft weer pakweg duizend uitlopertjes.

Door die grote hoeveelheden zijn de vanderwaalskrachten - de krachten die moleculen onderling op elkaar uitoefenen - niet meer te verwaarlozen. Hoewel de krachten tussen één haaruitlopertje en bijvoorbeeld een muur klein zijn, gaan ze met miljoenen van die verbindingen wel degelijk meetellen. Daardoor kan een 150 gram zware gekko een trekkracht kan weerstaan van maximaal veertig kilo.

Wetenschappers gingen aan de slag met het ontwikkelen van tape en zijn daar nu in geslaagd. De tape die er nu is heeft echter nog wat nadelen. Zo kan het bijvoorbeeld niet te vaak worden losgetrokken omdat het dan zijn kracht verliest. Wel kan het, wanneer de handpalmen bedekt zouden zijn, al een mens dragen.

'Tegen de muren opvliegen' kan overigens nog niet meteen, daarvoor moet er eerst meer tape worden gemaakt. Momenteel is er slechts één vierkante centimeter beschikbaar.