Vandaag grote dag voor Balkenende-II

victorv8 was de eerste die ons via de newssubmit het volgende te melden had:

Na 125 dagen van formeren is het vandaag de grote dag voor premier Balkenende en de nieuwe ministers en staatssecretarissen van zijn tweede kabinet. Vandaag namelijk zal koningin Beatrix het tweede kabinet Balkenende, van CDA, VVD en D66 beëdigen.

De nieuwe ploeg dient zich vanochtend op het ministerie van Algemene Zaken te melden voor het constituerend beraad. Tijdens dit overleg verplichten zij zich aan het bereikte regeerakkoord te houden en stemmen ze in met het eindverslag van formateur Balkenende. Ook buigt de ploeg zich formeel over de taakverdeling tussen de ministeries. Overigens mag deze bijeenkomst nog niet worden gehouden in de Trêveszaal, de vaste vergaderzaal, omdat de ministers nog niet officieel in functie zijn.

Na deze vergadering spoedt Balkenende zich daarna naar de koningin, om als formateur zijn eindverslag aan te bieden. De koningin tekent daarop de Koninklijke Besluiten voor het ontslag van de vertrekkende (LPF-)ministers en staatssecretarissen en voor benoeming van de nieuwe bewindspersonen. Daarna zet ook Balkenende zijn handtekening onder de benoemingsbesluiten. Vervolgens gaat de koningin over tot de beëdiging van de leden van het nieuwe kabinet. Als eerste wordt de premier beëdigd voor zijn tweede termijn, gevolgd door de vice-premiers Zalm (VVD) en De Graaf (D66). Daarna leggen de overige dertien ministers de eed of belofte af, waarbij de volgorde van ouderdom van de portefeuilles wordt aangehouden.

Aansluitend zal de nieuwe regering zich samen met Beatrix om 14.00 uur 's middags presenteren voor de traditionele foto op het bordes. Bij regen wordt de presentatie verplaatst naar de vestibule in paleis Huis ten Bosch. Vervolgens volgt nog een informeel samenzijn van de ministers met de koningin.

Later op de middag worden de staatssecretarissen in aanwezigheid van de koningin en premier Balkenende beëdigd. Na deze formaliteiten gaan Balkenende en de andere ministers naar hun nieuwe werkplek, alwaar de portefeuilles officieel aan hen worden overgedragen. Overigens is dat dit keer door het grote aantal "zittenblijvers" een grotendeels overbodig tafereel.