Bijstand in natura voor verslaafden

GTV had ons via de newssubmit het volgende te melden:

VVD-staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken wil dat gemeenten bijstandsgerechtigden, die verslaafd zijn, straks geen geld meer uitkeren. In plaats daarvan zou de gemeente de uitkering moeten beheren en de huur en het eten van de verslaafden moeten betalen. Wat er nog overblijft kan als zakgeld worden uitgekeerd.

Op die manier wil hij bijstandsontvangers, die niet met geld kunnen omgaan, tegen zichzelf beschermen. Buiten junks zou deze regeling ook moeten gelden voor mensen met psychische problemen of met flinke schulden.

Deze manier van bijstand verlenen geeft de gemeenten de mogelijkheid om probleemgevallen onder curatele te stellen. Het zou de betrokken personen sneller moeten helpen om hun leven weer georganiseerd te krijgen.

Momenteel bestaat deze regeling al voor mensen die dat vrijwillig willen. Rutte wil echter een stap verder gaan en het aan de gemeenten zelf overlaten om te bepalen aan wie ze deze regeling opleggen. Hoe deze bijstand in natura er in de praktijk gaat uitzien is nog niet bekend.