'Bush vervangt bestuurders Irak'

Enkele bestuurders die momenteel in Irak aan het werk zijn moeten hun taak neerleggen. De Amerikaanse president Bush haalt hen terug, omdat ze hun opdrachten niet hebben uitgevoerd. Dat meldt de krant The Washington Post vandaag op basis van bronnen binnen de regering.

Het gaat om Barbara Bodine, coördinator voor midden-Irak, en de tijdelijke bewindvoerder in Irak, Jay Garner. Bodine keert vandaag al terug naar de VS, Garner volgt over twee weken.

Bodine zou haar opdracht, een fundament leggen voor een democratisch Irak, niet goed hebben uitgevoerd, zo stellen critici. Ook Garner heeft zijn taak niet naar wens vervuld. Hij is er nog niet in geslaagd om de criminaliteit aan te pakken en Iraki's te betrekken bij de vorming van een lokaal bestuur.

Afgelopen week werd diplomaat en terrorisme-expert Paul Bremer door Bush benoemd tot presidentieel gezant in Irak. Hij gaat het politieke proces leiden. Volgens Amerikaanse media zou hij boven Garner komen te staan, maar die moet nu dus vertrekken.