Alkmaar doet aangifte tegen Breekijzer

De gemeente Alkmaar heeft aangifte gedaan tegen SBS6 programma-maker Pieter Storms. Het Alkmaarse College is boos vanwege een invasie van de tv-ploeg van Storms Breekijzer, tijdens een collegevergadering eerder deze week.

Bij de politie is aangifte gedaan van lokaalvredebreuk, want op dit soort praktijken moet toch eens een reactie komen, vindt het college.

Storms was in Alkmaar om opheldering te krijgen over een geschil van de gemeente Alkmaar met een ontslagen medewerker. Toen Storms vond dat hij niet goed te woord werd gestaan liep hij regelrecht de collegevergadering binnen. ,,Een vertoning was het. Deze handelwijze is zeer afkeurenswaardig'', aldus een wethouder. Na overleg met de officier van justitie is besloten aangifte te doen. ,,Het college neemt het hoog op dat een televisieploeg willens en wetens strafbare feiten pleegt, ogenschijnlijk omdat het bewandelen van legale wegen geen beelden oplevert die geschikt genoeg zijn voor een programma dat uit geldelijk gewin wordt gemaakt.''

Een woordvoerder van Breekijzer zegt dat een voorlichter van de gemeente 'op eigen gezag' een gesprek met het college onmogelijk maakte. Storms is daarop zelf doorgelopen, 'op zoek naar een serieuze gesprekspartner'. En achtervolgd door 'een legertje beveiliging'. Zo kwam men dus de collegezaal binnen. Daarop vroeg de burgemeester de beveiligingsmensen om even buiten te wachten en heeft ze Storms te woord gestaan. ''We wachten de dagvaarding af. We hebben natuurlijk wel enige ervaring met dit soort akkefietjes. De enige manier om uitzending van beelden te voorkomen is een beroep op het portretrecht. Voor een publiek persoon als een burgemeester is dat toch wel erg lastig'', aldus de medewerker van Breekijzer.