'Afluisterapparatuur EU-gebouw al jaren aanwezig'

Fonkmeistah had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is meer bekend over de afluisterapparatuur die vorige maand in het Justus Lipsius gebouw in Brussel werd gevonden. De vondst werd geheim gehouden om te onderzoeken wie van de apparatuur gebruik heeft gemaakt. In het gebouw van de Europese Unie vergadert de Raad van Ministers.

Vooralsnog werden Frankrijk, Engeland, Duitsland, Spanje en Oostenrijk afgeluisterd. De geheime diensten van deze landen zijn een onderzoek begonnen. IsraŽl, Amerika en Rusland worden genoemd als mogelijke opdrachtgevers.

Net voor het uitbreken van de oorlog in Irak werd de afluisterapparatuur toevallig ontdekt bij de reparatie van een kapotte telefoon. Waarschijnlijk is de apparatuur al bij de bouw van het EU-gebouw geplaatst. Dat zou betekenen dat de EU sinds de ingebruikname van het gebouw, acht jaar geleden, al wordt afgeluisterd.

Gisteren reageerden EuroparlementariŽrs en Tweede Kamerleden geschokt in het televisie programma Netwerk. Volgens de Kamerleden moeten Nederlandse overheidsgebouwen beter gecontroleerd worden.