VS: "Russische technici helpen Irak"

IrakNiGeLaToR, Useroid, Bregalad, j0han en Petzl melden ons via de newssubmit dat de Verenigde Staten het vermoeden hebben dat Russische technici Irak helpen om satellietsignalen te verstoren.

Ook denken de Verenigde Staten dat Rusland, in strijd met de restricties van het VN-embargo, anti-tankwapens, raketten, hoogwaardige luchtafweersystemen en nachtkijkers aan Irak verkoopt. Volgens Washington zijn de Russen bezig met het ontwikkelen van een hoogwaardig systeem die het 'geleiden' van raketten en bommen verstoort en worden de Irakezen door de Russen geholpen bij het uitproberen van het gecompliceerde systeem.

De VS heeft protest aangetekend over de Russische samenwerking met Bagdad. Volgens CNN heeft een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd dat de VS sinds juni vorig jaar verschillende keren navraag heeft gedaan bij Russische autoriteiten. Het Franse persbureau AFP meldt dat het onder meer gaat om het Russische bedrijf Aviakonversija. AFP meldt ook dat Rusland in eerste instantie het bestaan van het bedrijf zou hebben ontkend, terwijl het bedrijf gewoon een website had en in de Russische media werd genoemd.

Het bedrijf zou momenteel ook personeel in Irak hebben om te helpen bij het testen van het systeem. Aviakonversija zelf ontkent alles echter.