Ministerie start met ruimen van kippen

Het ministerie van Landbouw is maandagmorgen begonnen met het doden en afvoeren van kippen die zeer waarschijnlijk vogelpest hebben. Afgelopen weekend werden in Gelderland dertien pluimveebedrijven met mogelijk een besmetting van de klassieke vogelpest aangetroffen.

De kippen worden in een bak bedwelmd en gedood met het gas kooldioxide. Daarna worden ze voor vernietiging afgevoerd. Als eerste zullen de ruimploegen een bedrijf in het Gelderse Laren ontruimen. Later komen de besmette bedrijven in de Gelderse Vallei aan de beurt. Rondom Barneveld is maandag een aanvang gemaakt met bloedonderzoek van de kippen bij omringende bedrijven in een straal van één kilometer.

Minister Veerman (Landbouw) heeft zondagavond opdracht gegeven tot de ruiming, ook van nog gezonde kippen in een straal van één kilometer rond de bedrijven met vogelpest. Daarmee is het nu bijna zeker dat de ziekte in Nederland heerst.

Door het landelijke verbod om kippen te vervoeren, liggen dertig slachterijen maandag stil. Als de pluimveeslachterijen nog langer dichtblijven, kan het kippenvlees aan het einde van de week schaars worden, verwacht het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).