Bos en Balkenende positief over gesprekken

De informatiegesprekken tussen de PvdA en het CDA verlopen voorspoedig. De leiders van beide partijen zijn tevreden over de voortgang ervan. Beiden denken dat ze er op het gebied van het nieuwe zorgstelsel wel uit kunnen komen en ook op andere gebieden is er volgens Bos meer dat hen bindt dan dat hen verdeelt.

Er zijn volgens Bos al afspraken over veiligheid, dat een grote prioriteit zou moeten krijgen, de jeugdzorg en de eigen verantwoordelijkheid voor de burger. Maar er zijn ook nog zaken waar nog verschillend over wordt gedacht. Daaronder valt onder meer twee gevangenen op één cel, preventief fouilleren en de identificatieplicht. De PvdA-leider denkt echter dat de partijen daar wel uit zullen komen.

Ook Balkenende is tevreden, volgens de leider van het CDA zit er beweging in de standpunten van de PvdA en zijn de partijen het er al over eens dat het er in Nederland minder soft aan toe moet gaan.

De leiders hebben donderdag over een nieuw zorgstelsel gesproken. Bos zei na afloop dat hij een nieuw stelsel in de komende kabinetsperiode niet meer uitsluit. In de campagne zei hij nog dat er weliswaar een nieuw stelsel moet komen, maar dat de invoering daarvan vanwege de kosten nog moest wachten.