Vakbond vindt risico's Afganistan-missie te groot

ronhui had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De AFMP en ACOM, de twee militaire vakbonden die ons land kent, vinden dat het ministerie van Defensie een nieuwe veiligheidsanalyse voor de internationale vredesmissie ISAF in Afghanistan moet moet opstellen. Afgelopen vrijdag sloegen er 's avonds nabij het Duits-Nederlandse kwartier bij Kabul vier raketten in.

Op dit moment loopt er nog een onderzoek of de raketaanval, waarbij niemand gewondraakte, specifiek op het kamp was gericht. Als dat inderdaad zo is, zo vinden de bonden, dan moet de aard van de missie opnieuw worden bekeken. Voorzitter Ton Heerts van de AFMP vond dat er in dat geval "geen sprake meer was van een 'klassieke' vredesmissie".

Heerts vindt dat er ook moet worden onderzocht of de aanwezigheid van de internationale troepenmacht in Afganistan nog wel wenselijk is. Hij wees daarbij op het toenemend aantal gewelddadige incidenten in Afghanistan tegen de VN-vredesmacht

Zijn collega, Van der Linden van de ACOM, meende echter dat er nog geen reden is voor paniek. Bij een gerichte aanval op VN-troepen kunnen de Amerikanen daar volgens hem prima tegen optreden.

Eerder al kwamen in er april, september en oktober 2002 ook raketten neer in de omgeving van het Nederlands-Duitse kamp. Ook hierbij miste de raketten hun mogelijke doelen en raakte niemand gewond.

Het ministerie van Defensie is van mening dat er geen aanwijzingen zijn dat de dreiging tegen de ISAF-troepen toeneemt. Wel zijn de veiligheidsmaatregelen in het kamp nog verder opgeschroefd.