Amerikaanse begroting 2004 ingediend

George Bush heeft de begroting voor het jaar 2004 naar het Congres gestuurd. In deze begroting wordt meer geld uitgetrokken voor defensie, lastenverlichting voor bedrijven en een hervorming van Medicare, het gezondheidsprogrmama voor ouderen. Er wordt hierin echter geen rekening gehouden met een eventuele oorlog tegen Irak.

Het begrotingstekort komt door de extra uitgaven voor defensie en de belastingverlagingen op 304 miljard dollar dit jaar. Dit is het grootste tekort in tien jaar. In een verklaring verdedigt Bush het tekort. "Een recessie en een oorlog waarvoor wij niet hebben gekozen, hebben geleid tot de terugkeer van tekorten", aldus Bush.

In 2000 had Amerika nog een overschot op de begroting. In 2001 hield men nog rekening met overschotten in de jaren daarop. Maar de regering verwacht nu dat de tekorten de komende jaren zullen oplopen tot duizend miljard dollar.

UPDATE

Van een tweetal oplettende users, Peter_Jones en RoelerMF ontvingen wij deze toevoeging

President Bush is niet bang dat de tekorten onbeheersbaar worden. "Historisch gezien is het tekort klein", aldus Bush. Het tekort van 304 miljard dollar komt overeen met drie procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 1983 onder president Reagan was het tekort zes procent van het bbp. Dat was een record.

De verhoging van het defensiebudget voor het komende jaar is met 15,3 miljard dollar minder dan verwacht. Bij zijn aantreden twee jaar geleden kondigde Bush aan het budget voor het Pentagon jaarlijks met 20 miljard dollar te verhogen. In 2004 wil hij dat beperken tot 15 miljard dollar. Er is geen extra geld vrijgemaakt voor een eventuele aanval op Irak. In de jaren na 2004 gaat het budget wel snel omhoog van 379,9 miljard in dat jaar naar 483,6 miljard dollar in 2009.

De begrotingsplannen voor 2004 komen twee dagen na de ramp met de Space Shuttle Columbia. Het ongeluk is niet in de begroting verdisconteerd. Al voor de ramp was besloten het budget te verhogen met vijfhonderd miljoen naar ruim vijftien miljard. De afgelopen jaren is echter stevig bezuinigd op het Amerikaanse ruimtevaartprogramma.


Onze dank gaat uit naar Farzin voor het herschrijven van dit bericht!