Zalm en Marijnissen vooral oneens

Dat de VVD en de SP niet elkaars grootste politieke vrienden zijn was al bekend, maar ook na het debat van afgelopen avond tussen Jan Marijnissen en Gerrit Zalm bij Nederland Kiest (NOVA) kan deze conclusie getrokken worden; bij elk onderwerp stonden ze lijnrecht tegenover elkaar.

Zo noemde Marijnissen Zalm een ''pyromaan die het huis van de solidariteit in brand heeft gestoken''. Inzake Irak vertoont de VVD "schoothondjesgedrag" naar de VS. Ook vindt de SP-voorman de uitspraak van Zalm dat Nederland vol is "gevaarlijk".

Zalm vond op zijn beurt de SP-ideeën "gevaarlijk" voor de economie. Ook zei de VVD'er dat de SP nooit steun heeft gegeven aan de pogingen van de liberalen om de stroom vreemdelingen naar Nederland in te dammen. Het feit dat de SP kennelijk niets tegen Hussein wil ondernemen komt volgens Zalm door de het pure anti-Amerikanisme van de SP, waardoor ze bij voorbaat nooit acties van de VS wil steunen.

Als het aan Marijnissen had gelegen was Milosevic nog aan de macht, was Afghanistan nog een terroristisch broeinest waar bin Laden ongestoord zijn gang kon gaan en blijft Hussein zitten waar hij zit, zo beweerde Zalm. De SP-leider reageerde boos door te zeggen dat hij tegen het bombarderen is van onschuldige burgers en hij geen acties wil steunen die alleen om de olie gaan.

-
Herhaling vannacht om 01:45 Nederland 3.