Amerikaanse sekte claimt eerste gekloonde baby

Hollie ©ģ, poohbeer, The_T, Lu-Cky, [SainteR], Pindaatje en floyty hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Amerikaanse sekte, de Raelian-sekte, claimt dat de eerste gekloonde baby is geboren. De wetenschappelijk leider van de sekte, Brigitte Boisselier, heeft aan persbureau AFP gemeld dat het kind door middel van een keizersnee ter wereld is gebracht. Vanmiddag zal er in Florida een persconferentie plaatsvinden. The New York Times meldt overigens dat moeder en kind daar 'om medische redenen' niet aanwezig zullen zijn.

In oktober 2001 meldde The Washington Post dat een rijk Amerikaans echtpaar het project financiert. Dat echtpaar zou zelf een tien maanden oude dochter na een medische fout hebben verloren. Cellen van die dochter zouden zijn bewaard en zouden gebruikt worden voor het klonen.

De baby zou het werk zijn van het bedrijf Clonaid, dat in 1997 door de leider van de sekte werd opgericht. Vorige week heeft Clonaid, dat zichzelf 'het eerste bedrijf voor menselijke kloning' noemt, al gezegd dat het om een meisje gaat.

Als het bericht waar is, is het kind genetisch identiek aan haar Amerikaanse moeder, een vrouw van dertig. Deskundigen twijfelen echter aan de juistheid van de bewering omdat er geen enkel onafhankelijk wetenschappelijk bewijs is, zoals DNA-profielen van moeder en kind.

De Raelian-sekte, voluit de RaŽliaanse Revolutie, zegt 55.000 leden te hebben in 85 landen. De sekte hangt het geloof aan, dat een menselijk buitenaards ras ongeveer 25.000 jaar geleden het leven op Aarde op wetenschappelijke wijze heeft gecreŽerd met behulp van DNA en genetische technieken. Dat ruimteras zou Elohim heten. Die naam is terug te vinden in de oude bijbel van de joden en is verkeerd vertaald met het woord 'God', aldus de RaŽlianen. De beweging beweert ook dat Jezus weer tot leven werd gewekt dankzij de kloontechniek van de Elohim.

De plannen van de Raelianen houden overigens niet op bij het klonen van een baby, maar gaan nog verder. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze een volwassen mens klonen en de hersenen naar de kloon overzetten. Op korte termijn willen ze echter de techniek van het klonen gebruiken om onvruchtbare stellen te helpen.