Turkse maffia actief in Nederlandse politiek

soundwave had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Turkse maffia is actief in de Nederlandse politiek. Dat meldt de Volkskrant vandaag in een artikel. De bron waar de krant zich op baseert is een rapport van het Kernteam van de politie Noord- en Oost-Nederland (KNON).

Het rapport concludeert dat meerdere personen die deel uitmaken van Turkse criminele organisaties, betrokken zijn bij de lokale politiek. Bendeleden hebben mogelijk zitting in gemeenteraden of in de provinciale staten. In het politierapport wordt gewaarschuwd voor de invloed die de Turkse maffia kan hebben op de besluitvorming. De politie wil niet zeggen in welke gemeenten of provincies de Turkse maffia actief is.

In totaal maken 113 mensen van Turkse komaf deel uit van de gemeenteraden in Nederland, maar de politie benadrukt dat lang niet alle Turken deel uitmaken van de georganiseerde misdaad.

De volksvertegenwoordigers om wie het gaat, onderhouden volgens het KNON-rapport relaties met Turkse handelaren in heroïne en cocaïne. Het KNON noemt het een opvallend verschijnsel dat meerdere heroïnehandelaren vanuit de gevangenis ongehinderd hun zaken konden voortzetten. Enkele malen bleek dat Turkse medewerkers van de gevangenissen bij deze activiteiten betrokken waren. Ook is het opmerkelijk dat sommige drugscriminelen een bijstandsuitkering ontvangen.

De Volkskrant meldt in een ander artikel dat de bestrijding van de Turkse misdaad in Nederland schromelijk tekort schiet.