Egyptenaar uit Goes mogelijk terrorist

Boogey55 en floyty hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De immigratiedienst IND wil af van de in Goes wonende Egyptenaar Osama Rushdi. Hij is één van de 14 meest gezochte terroristen in Egypte, en zou de leider zijn van de Gamaa al-Islamiyah, een moslimbeweging die door Egypte verantwoordelijk wordt gehouden voor een reeks terreuracties tussen 1992 en 1997. De man heeft een aantal jaar geleden een legale asielstatus in Nederland gekregen.

Rushdi kwam acht jaar geleden naar ons land. De IND wil hem nu tot ongewenst persoon verklaren waardoor hij zijn verblijfspapieren moet inleveren en zijn asielstatus kwijtraakt. Een verblijf in Nederland wordt daardoor strafbaar.

Update 18:30

De Telegraaf meldt vandaag dat Rushdi bij het handelsregister in Zeeland staat ingeschreven als voorzitter van de in mei van dit jaar opgerichte Stichting Eimahrosa Arabic Media Group. Vanuit zijn woning exploiteert hij de fundamentalistische internetsite elmahrosa.net, waarop onlangs ook een verklaring van Bin Laden werd gepubliceerd.

De Egyptenaar treedt ook op als woordvoerder van Gamaa al-Islamiyah, die de regering van president Hosni Moebarak omver wil werpen en van Egypte een strenge moslimstaat wil maken op grond van de islamitische sharia rechtspraak.

Hij is ook een zegsman van de spiritueel leider van de groep, de blinde sjeik Omar Abdel Rahman die in Amerika een levenslange celstraf uitzit wegens betrokkenheid bij de eerste aanslag op het World Trade Center in New York in 1993. Deze vaardigde onlangs vanuit zijn cel een fatwa (religieus vonnis) uit waarin alle moslims ter wereld worden opgeroepen joden te vermoorden.

Rushdi zegt dat alle beschuldigingen aan zijn adres een verzinsel zijn van het regime in Cairo: ''Ze kunnen mij niets maken, het is allemaal politiek. Het bewind van Moebarak is mijn doodsvijand.''

De AIVD zou de man al langer in de gaten houden.