Turkije: Islamitische partij op dikke winst

Als de prognoses van de uitslag van de Turkse parlementsverkiezingen van vandaag juist zijn, dan haalt de pro-islamitische partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling AK met 280 van de 550 zetels, een absolute meerderheid.

De partij van oud-burgemeester Erdogan van Istanbul kan in dat geval een éénpartijregering vormen. Toch heeft Erdogan al gezegd dat hij coalitiebesprekingen niet uit de weg zal gaan. De verkiezingen betekenen een grote omslag in de Turkse politiek. De drie huidige partijen uit de coalitieregering van premier Bülent Ecevit hebben zware klappen gekregen en worden mogelijk zelfs compleet weggevaagd.

De toekomst van de AK is echter nog erg onzeker. Er wordt rekening mee gehouden dat het Turkse Constitutionele Hof de pro-islamitische partij zal verbieden. Erdogan zelf mag vanwege een arrestatie in 1998 geen premier worden. Hij las toen een gedicht voor dat religieuze haat zou aanmoedigen.

De huidige Turkse premier Ecevit waarschuwde onlangs nog voor een mogelijke overwinning van islamitische partijen en de gevolgen daarvan.