CDA en VVD willen niet met PvdA

Jan Peter Balkenende is vandaag tijdens het CDA-partijcongres herkozen als lijsttrekker. De demissionaire premier zei bij die gelegenheid dat hij op 22 januari graag verder wil regeren met de VVD. In samenwerking met de PvdA ziet hij op dit moment niets.

De CDA-leider beklemtoonde dat niet het strategisch akkoord van CDA, VVD en LPF, maar het eigen verkiezingsprogramma inzet voor de verkiezingen zal zijn.

De premier waarschuwde "het CDA en heel Den Haag" niet in oude fouten en gewoonten te vervallen. "Er mag op het Binnenhof geen gevoel zijn van: wanneer de LPF verdwijnt dan zijn we weer onder ons. De onvrede in het land is nog niet verdwenen."

Zalm

Gerrit Zalm werd vandaag ook gekozen als lijsttrekker, tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VVD in Lunteren.

Zalm zei bij die gelegenheid zichzelf ,,mislukt'' te vinden als zijn partij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 22 januari verliest. De VVD heeft nu 24 kamerzetels.

De kerverse VVD-lijsttrekker noemde veiligheid een 'topprioriteit' bij de verkiezingen. Hij zei in de volgende regeerperiode graag verder te willen met het CDA. Samenwerking met de PvdA, die 'afscheid heeft genomen van de degelijkheid van Wim Kok', sloot hij vrijwel uit.