De Graaf onder vuur als leider D66

Thom de Graaf, fractievoorzitter van D66, ligt onder vuur in zijn eigen partij. D66 is bang om met De Graaf als leider opnieuw een verkiezingsnederlaag tegemoet te gaan. Geruchten zouden zelfs kenbaar maken dat de hele Kamerfractie moet worden vervangen.

Er hebben zich nog geen serieuze tegenkandidaten voor De Graaf gemeld. Lousewies van der Laan, europarlementariŽr, denkt erover om naar Den Haag te komen. In een open brief aan de leden roept oud-gemeenteraadslid Theo Veltman om het aftreden van De Graaf: "Hij is een aardige man, bijzonder slim en zeer correct. Hij is echter ook gewoon saai en grijs en komt niet over via de media. Hoe is het mogelijk dat iedereen aan zetels wint in de polls behalve wij? Dat heeft toch ook een beetje met ons boegbeeld te maken?"

Sinds de verkiezingen van 15 mei verkeert D66 in problemen. De partij verloor de helft van de zetels, en zit nu met zeven zetels in de Kamer. Ook op lokaal terrein moest D66 prijsgeven. Alhoewel D66 verheugd reageerde op de val van het kabinet staan zij, in tegenstelling tot PvdA, GroenLinks en de SP, er in de peilingen nog slechter voor dan in mei.