Excuses NCRV inzake De Leeuw niet aanvaard

De Utrechtse anesthesioloog en columnist van de Telegraaf professor dr. Bob Smalhout neemt geen genoegen met de excuses die de NCRV heeft gemaakt voor de uitzending van Herberg De Leeuw van 15 september. Paul de Leeuw liet in die uitzending een portret van Smalhout via een computermanipulatie telkens veranderen in dat van Adolf Hitler. Daarmee persifleerde hij tv-spelletjes, zoals die met name bij de commerciële stations te zien zijn. De Leeuw gaf daarbij grappig bedoelde aanwijzingen mee, zoals dat de afgebeelde persoon miljoenen mensen had laten verdwijnen, geen jodenkoeken lustte en zijn vakanties bij voorkeur doorbracht in Italië en Japan omdat hij hield van jew-foetsie.

Professor Smalhout voelt zich ernstig gekrenkt door de uitzending. Smalhout, zelf van Joodse komaf, verloor in de Tweede Wereldoorlog bijna al zijn familieleden in de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor. Hij begrijpt de NCRV niet meer en heeft inmiddels zijn abonnement op het programmablad opgezegd. De excuses die de NCRV achteraf heeft gemaakt neemt hij voor kennisgeving aan. Smalhout heeft een strafklacht tegen De Leeuw ingediend en is geenszins van plan die in te trekken.

Anneke Grönloh

Ook Anneke Grönloh heeft excuses ontvangen van de NCRV voor de wijze waarop ze gepersifleerd werd door De Leeuw. Maar ook zij aanvaard de excuses niet, omdat de beledigingen te liederlijk voor woorden zijn. Anneke is uitgemaakt voor een sloerie en een drankzuchtige hoer, aldus haar manager.

De zangeres is momenteel zodanig overstuur door alle gebeurtenissen dat ze niemand wil spreken en met rust gelaten wil worden. Er ligt een financieel schikkingsvoorstel op het bureau van de NCRV. Als het tot schikken komt, wil Grönloh het aan een goed doel schenken. "Ze wil er geen cent van hebben, ze ziet het als bloedgeld."

Gisteren liet de NCRV al weten te stoppen met Herberg De Leeuw.