Schrijver om beledigen Islam voor de rechter

In Frankrijk is vandaag onder grote publiciteit het proces begonnen tegen Michel Houellebecq. De omstreden Franse schrijver is aangeklaagd voor belediging van de islam en aanzetten tot haat tegen religies. Vier Franse islamitische organisaties hebben de zaak aanhangig gemaakt.

Houellebecq (42) zei in september in het literaire blad Lire, bij het uitkomen van zijn nieuwe roman Plateforme, dat de islam ,,de grootste klotengodsdienst'' ter wereld is. ,,De islam is een gevaarlijke godsdienst en dat al sinds zijn ontstaan'', volgens de schrijver, die tevens meedeelde ,,gebroken'' te zijn geweest toen hij de Koran had gelezen.

Ook in zijn boeken haalt Houellebecq vaak uit naar de islam. In 'Platforme' moet de koran het ontgelden. Zo staat er geschreven: "De bijbel is tenminste nog goed geschreven, omdat de joden veel literair talent hebben."

Een vorig boek van Michel Houellebecq, Les Particules élementaires (Elementaire deeltjes), deed in 1998 ook al veel stof opwaaien. Houellebecq valt in dat boek het politieke correcte denken aan. Motto van het boek is min of meer het morele failliet van de westerse samenleving. Met name vanuit de linkse hoek in Frankrijk werd het boek verketterd. De schrijver werd uitgemaakt voor alles wat afschrikwekkend is: seksist, stalinist, homohater en pornograaf. Er ontstond ook een ware oorlog in de media.


In een interview met De Standaard deze zomer vertelde Houellebecq dat hij de uitkomst van het proces vrij somber inziet. Als Houellebecq schuldig wordt verklaard, kan hij voor één jaar de cel in gaan.