Proces ''moord Fortuyn'' uitgesteld

De rechtbank in Amsterdam heeft beslist dat het proces over de moord op Pim Fortuyn maximaal 90 dagen wordt aangehouden. Zowel de officier van justitie als de advocaten van verdachte Volkert Van Der G. hadden daar om gevraagd.

De drie rechters hebben tevens besloten dat op verzoek van de verdediging Jim Janssen van Raay en Mat Herben, leden van de LPF-fractie, als getuige moeten worden gehoord. Mat Herben zei na de moord dat verdachte Van Der G. behoort tot een gevaarlijk groepje van een man of vijf. Janssen van Raay zag mogelijk een link met moslimterroristen en zei dat Van Der G. een huurmoordenaar was.
Opmerkelijk is dat ook ex-officier van justitie Fred Teeven, nu fractieleider van Leefbaar Nederland, moet opdraven als getuige. Hij zei in een politiek praatprogramma op tv dat het vrijwel uitgesloten is dat de moord een éénmansactie is. Ook Van den Haak, voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar de beveiliging van Fortuyn, moet getuigen.

Huidige en vroegere ministers en premiers worden niet opgeroepen als getuigen; de raadslieden van Volkert Van Der G. hadden daarom wel gevraagd.