Verdachte moord Pearl krijgt doodstraf

De hoofdverdachte van de moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl is door een Pakistaanse rechter tot de doodstraf veroordeeld. De andere drie verdachten kregen 25 jaar cel. De advocaten hebben al aangekondigd in hoger beroep te gaan. Tot die tijd zal de doodstraf, namelijk ophanging, niet worden uitgevoerd.

De hoofdverdachte, Ahmed Omar Saeed Sheikh, toonde zich niet onder de indruk. Hij waarschuwde de uitvoerder van het toekomstige vonnis voor hetzelfde lot en waarschuwde tevens voor een oorlog tussen de moslims en de rest van de wereld.

In Pakistan is veel politie en extra bewaking ingezet, in de vrees voor vergeldingsacties door moslim-extremisten. Ook patrouilleren helikopters en worden overheidsgebouwen beter bewaakt. Pakistaanse kranten ontvingen afgelopen zaterdag e-mails waarin duidelijk werd gemaakt dat er nieuwe aanslagen op buitenlanders zouden volgen. De e-mail had als afzender Asif Ramzi, één van de zeven verdachten die nog steeds voortvluchtig is.

Pearl, 38 jaar, was werkzaam voor The Wall Street Journal. Eind januari werd hij ontvoerd in Karachi toen hij bezig was met een artikel over radicale islamitische groepen in Pakistan. Een maand later kwam een videoband met de onthoofding van Pearl in het openbaar. Het lichaam van Pearl is nooit gevonden.