FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 juli 2002

Wat te doen bij geweld op straat

Rorik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een nieuwe landelijke campagne gericht op geweld op straat, gaat vandaag van start. In deze campagne wordt duidelijk gemaakt hoe men veilig en verantwoord kan reageren als men getuige is van geweld op straat. Het doel is om de afzijdigheid en het gevoel van machteloosheid te doorbreken.

Het gaat erom dat er 112 gebeld dient te worden, de kenmerken van de dader onthouden dienen te worden en dat het slachtoffer niet alleen gelaten moet worden na een geweldsmisdrijf.

De campagne heet: "Weet wat je te doen staat als het om geweld gaat" en gaat verder waar de campagne van vorige zomer gestopt is.

Uit onderzoek is gebleken dat er jaarlijks ongeveer 25.000 geweldsincidenten plaatsvinden, waarbij de dader en de slachtoffer onbekenden van elkaar zijn. En bij de meeste incidenten zijn jongeren betrokken.

Vrouw al bijna dag vast in Waalse grot

SvenG had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een grot in het Waalse Chaudfondtaine heeft een vrouwelijk lid van de speleologieclub bijna 24 uur vastgezeten. Naar verwachting zal zij pas maandagavond bevrijd kunnen worden. Zondagmiddag viel zij in een tien meter diep gat in de grot 'Fond des Cris' en raakte bekneld.

Om de vrouw van verse lucht te voorzien hebben de redingswerkers een ventilator laten zaken, ook stuurden ze voedsel naar beneden. In hoop de speleloge makkelijk naar boven te halen hebben de redingswerkers het gat groter gemaakt.

Beckham draagt roze nagellak

SvenG had ons via de newssubmit het volgende te melden:

David Beckham is betrapt op het dragen van roze nagellak. De voetballer droeg de nagellak tijdens een bijeenkomst met de spelers van zijn club, Manchester United. Inmiddels is er in Groot-BrittaniŽ een run uitgebroken op roze nagellak.

Het blijkt dat niet alleen vrouwelijke fans de trend willen overnemen, maar zelfs onder de mannen is het een ware trend aan het worden.

Het lijkt dat Beckham een trendsetter aan het worden is in Groot-BrittaniŽ. Na zijn hanenkam is dit weer een opvallende trend, die een succes aan het worden is.

Zuurstoffles ontploft in ambulance

OZweb had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee mensen zijn vandaag gewond geraakt toen een zuurstoffles ontplofte. Het ongeluk gebeurde in een ambulance in Amsterdam. De gewonden zijn een medewerker van de ambulance en een patiŽnt.

Een woordvoerder van de politie heeft verklaard dat het tweetal brandwonden heeft opgelopen. De ambulance was opgeroepen omdat er een melding binnen was gekomen van iemand die onwel was geworden. Het is nog niet duidelijk hoe het ongeval kon ontstaan.

Homoclub niet welkom op EO-jongerendag

De Evangelische Omroep (EO) ziet de komst van het CHJC, een vereniging van christelijke homo's en lesbiennes, op de komende EO-jongerendag niet zitten. Het CHJC had daar met een stand willen staan. Volgens EO-directeur Hagoort past het CHJC niet binnen de grenzen van de EO-definitie van de oecumene van het hart.

Die grenzen zijn volgens Hagoort: de Bijbel erkennen als woord van God en Jezus Christus zien als Heer en Verlosser. Het CHJC heeft vooral contacten binnen de Samen-op-Wegkerken. De mening van de vereniging is dat geloof en homoseksuele relaties kunnen samengaan. "Bijbelse argumenten die worden aangedragen om het tegendeel te 'bewijzen', blijken bij zorgvuldige bestudering van de context geen stand te kunnen houden. Het CHJC is daarom van mening dat homoseksualiteit geen zonde is."

Wel uitgenodigd is de werkgroep voor homo's en lesbiennes in de (vrijgemaakte) Gereformeerde Kerken, Contrario.

Becker aangeklaagd voor ontduiken belasting

Voormalig toptennisser Boris Becker is aangeklaagd wegens het ontduiken van belastingen. De Duitse belastingdienst zou nog een kleine vier miljoen euro van de Duitser moeten ontvangen.

Het Duitse OM heeft nog niet bekend gemaakt of de verdenkingen tot een rechtszaak gaan leiden. Becker zou als woonadres Monaco hebben opgegeven, maar zou in de jaren '90 vooral in MŁnchen hebben gewoond.

Op deze manier zou Becker zo'n vier miljoen euro hebben ontdoken. Der Spiegel en Focus, twee Duitse weekbladen, meldden in eerste instantie veel hogere bedragen.

De drievoudig Wimbledon-winnaar, met een vermogen van rond de 100 miljoen euro, kan bij een eventueel proces een celstraf krijgen. In ieder geval kan het terugbetalen van het geld niet meer helpen: "Met een nabetaling kan men zich niet vrijkopen", zo zei een belastingexpert.

ETA-aanslagen wellicht verleden tijd

Rorik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De terreurorganisatie ETA denkt er over om geen terreuraanslagen meer te plegen. De Baskische regering moet dan wel beloven meer rechten te krijgen van de overheden in Madrid. De Baskische regering kreeg van het parlement opeens veel meer bevoegheden op punten waar ze nog in onderhandeling over waren. Het gaat dan vooral over industie en infrastructuur.

Het lijkt er sterk op dat er toch een toegift is gedaan aan de ETA op deze manier.

Armen in Jakarta krijgen minder dan gorilla's

Verontwaardiging alom in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Daar krijgen vier gorilla's in de dierentuin voor ruim 350.000 euro aan duur geÔmporteerd fruit van de regering. De vier gorilla's, gekregen van een Britse dierentuin, zijn vorige week gearriveerd. Een lid van het parlement zei dat de apen ondermeer "overzeese appels" moet krijgen.

Critici zijn nu niet tevreden, aangezien dit bedrag in geen verhouding staat met de 68.000 euro die de armen in de metropool vorig jaar kregen.

De dierenbescherming in IndonesiŽ, die ook de overdracht van de gorilla's regelde, vindt de ophef overdreven. De dieren kunnen namelijk net zo goed wennen aan Indonesisch fruit, aldus een zegsman. Bovendien worden veel rekeningen van de dierentuin betaald uit een fonds van een overleden weldoenster.

De dierentuin heeft niet eens om extra geld gevraagd, aldus een woordvoerder. Een accountantsbureau gaat nu uitzoeken wie er deze 350.000 euro heeft aangevraagd.

Het andere gezicht van Ryanair

Rorik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Europese Commissie moet de arbeidsomstandigheden bij goedkope vliegmaatschappijen gaan onderzoeken. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) naar aanleiding van een rapport over vermeende wantoestanden bij Ryanair.

De VNV bezit al twee weken een rapport over schrijnende arbeidsomstandigheden bij de Ierse luchtvaartmaatschappij die voor stuntprijzen tickets aanbiedt. Voorzitter van de VNV H. de Vries is terughoudend over het rapport omdat het anoniem is en mogelijk ook van een concurrent zou kunnen zijn. Niettemin neemt de VNV de signalen serieus, omdat ze ook vanuit andere bronnen deels bevestigd worden.

De Telegraaf citeerde vanochtend uit het alarmerende rapport. Ryanair zou piloten uit Oost-Europa zonder geldige visa en papieren aanstellen, er zou te weinig tijd zijn voor maaltijden en de werkdruk zou extreem hoog zijn. Het personeel zou bovendien geen lid mogen worden van een vakbond. Ryanair ontkent alle beschuldigingen. Over de arbeidsomstandigheden bij Ryanair zegt De Vries te weten dat vliegend personeel met onbetaald verlof naar huis kan worden gestuurd of zomaar overgeplaatst kan worden.

De VNV heeft geen bezwaren tegen lage-kostenmaatschappijen. "In Amerika werkt dat heel goed", aldus De Vries. "Maar het moet niet ten koste gaan van arbeidsomstandigheden." De Vries kan niet aangeven of de veiligheid voor passagiers in het geding is. "Dat kan ik niet vaststellen." Bij het ministerie van verkeer en waterstaat, verantwoordelijk voor de luchtvaartinspectie, is het zwartboek van de Rynair-piloten niet ontvangen. De mogelijkheden van het ministerie zijn daarom beperkt. "Eerst moet onderzocht worden wat er klopt van het verhaal. Pas dan kunnen we iets ondernemen. Zonder het zwartboek doen we weinig", aldus een woordvoerder van het ministerie." Bovendien gaat het om een Ierse maatschappij en dus is de Ierse overheid als eerste aan zet. In Europees verband is wel iets te doen, stelt Verkeer en Waterstaat, maar ook dan is het ministerie niet de eerste om dat te doen.
Enige tijd geleden kreeg het ministerie ook al klachten over de goedkope vliegmaatschappijen en de Tweede Kamer stelde vragen. Ook Ryanair is toen onder de loep genomen, maar wij hebben geen voorvallen geregistreerd. Van het weren van de maatschappij van vliegveld Eindhoven, de enige basis van Ryanair in Nederland, is volgens het ministerie vooralsnog geen sprake.

In Nederland vliegt Ryanair dagelijks tegen goedkope tarieven tussen Eindhoven en Londen. Volgens de VNV zijn ook Nederlandse piloten in dienst van Ryanair.

Medewerker Rijdende Rechter veroordeeld

LordOnBoard had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 46-jarige R.P., vaste secretaris van de Zaanse kantonrechter F. Visser (de Rijdende Rechter), is vandaag wegens fraude veroordeeld tot ťťn jaar cel. De uitspraak is hoger dan de eis van twee weken geleden, toen ťťn jaar waarvan vier maanden voorwaardelijk werd geŽist.

De verdachte stond samen met zijn vrouw terecht op verdenking van oplichting van de verzekeringsmaatschappijen FBTO en Ohra. Bij die maatschappijen had R.P een levensverzekering afgesloten van ťťn miljoen gulden voor zijn 29-jarige, uit Thailand afkomstige, echtgenote S.K. In het najaar van 1998 ging het stel voor een lange vakantie naar Thailand. Begin 1999 keerde P. met zijn zoontje terug in Nederland. Hij maakte daarbij melding van de dood van zijn jonge vrouw, die in Thailand zou zijn gecremeerd.

De verzekeringsmaatschappijen vertrouwden het zaakje niet en kwamen erachter dat de vrouw nog in leven was. De echtgenote is veroordeeld tot acht maanden cel.

Marokko laat militairen op eilandje blijven

Het einde van het conflict tussen Spanje en Marokko lijkt nog niet in zicht. Marokko bezette afgelopen donderdag een Spaans eilandje, omdat ze vinden dat dit Marrokaans grondgebied is.

Vandaag maakte de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken. Mohamed Banaissa, bekend dat Marokko haar militairen niet van het eilandje haalt. De minister is van mening dat de regering alle diplomatieke wil gebruikt om het conflict met Spanje op te lossen.

Marokko gaat met deze beslissing in tegen het standpunt van de EU. Die lieten gisteren weten achter Spanje te staan.

George Michael durft niet naar VS te reizen

George Michael is zijn leven niet meer zeker in Amerika, zo laat hij blijken in een vraaggesprek met een Britse omroep. Al een tijdje durft de Britse zanger niet meer naar zijn vriend in de Verenigde Staten te vliegen.

Zijn angst voor de Verenigde Staten komt voort uit zijn nieuwe clip 'Shoot the Dog'. Deze animatiefilm laat zich kritisch uit over de strijd tegen het terrorisme die Amerika nu voert.

Een artikel in The New York Post heeft het volgens George Michael onmogelijk gemaakt nu naar de VS te gaan. Het artikel had als kop "Pop Perv's 9/11 Slur" (Viezerik van de pop besmeurt 11 september). Een interview op CNN heeft vervolgens niet geholpen om de schade te beperken.

Van Der G. zet hongerstaking door

Ondanks het gegeven dat minister van Justitie Korthals heeft besloten dat de huidige camera's in de cel van de vermoedelijke moordenaar van Pim Fortuyn vervangen worden door infraroodapparatuur, zodat niet langer 's nachts licht hoeft te blijven branden, blijft Volkert van der G. toch in hongerstaking.

Zijn advocate Britta BŲhler heeft dit vanmiddag bevestigd, nadat ze met Van Der G. had gesproken. Hij blijft met zijn hongerstaking protesteren tegen het permanente cameratoezicht in zijn cel.

Amerikaanse Taliban-strijder bekent schuld

De Amerikaanse Taliban-strijder John Walker Lindh die vorig jaar in Afghanistan gevangen werd genomen, zal bij enkele aanklachten die tegen hem zijn ingediend schuld bekennen. Dit zeiden zijn advocaten vandaag.

Zo wil Walker bekennen dat hij al-Qaeda en de Taliban heeft gesteund. Dit zei hij in eerste instantie niet toen hij aanklachten voor het samenzweren om Amerikaanse burgers te doden ontkende. Ook voor het gebruiken van vuurwapens tijdens geweldsmisdrijven zei hij eerst onschuldig te zijn.

Geruchten doen zich de ronde over een deal die de aanklagers en advocaten van Walker hebben gesloten. Als Walker schuld zou bekennen aan twee aanklachten, zou hij niet worden vervolgd voor de andere aanklachten.

In november vorig jaar werd Walker gevangen genomen in Afghanistan, waar hij zeker een half jaar aan de zijde van de Taliban vocht. Naar alle waarschijnlijkheid wordt volgende maand aan zijn proces begonnen.

Meisje sterft tijdens kussengevecht

Sisimo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Laura Gough, 14 jaar, is tijdens een kussengevecht met haar vriendinnnen overleden. Ze zei dat ze zich duizelig voelde en hoofdpijn had, nadat zij dit gezegd had viel ze op de grond en snakte naar adem.

Haar vriendinnen gaven nog mond op mond beademing maar ze overleed in het ziekenhuis.

Afgelopen nacht vertelde haar moeder: "Laura was een gezonde meid zonder medische geschiedenis, de ene minuut was ze aan de telefoon met mij en een paar uur later was ze er niet meer".

Doctoren proberen uit te vinden wat er gebeurd is met Laura. Klasgenoten van Abraham High School, Orrell (Engeland), hebben voor haar een herdenkingsdienst gehouden.Laura Gough
Foto: The Sun

Concorde keert terug met problemen

Een Britse concorde is vandaag halverwege een vlucht van Londen naar New York teruggekeerd vanwege een technisch probleem.

Een zegsman van het bedrijf zei dat het motorprobleem het gevolg was van ,,een plotselinge toename van het motorvermogen veroorzaakt door een verstoring in de normale luchtstroom''. De piloot schakelde de motor uit en keerde op de drie overige motoren terug naar naar Heathrow. Volgens de woordvoerder ging het om een normale ,,voorzorgsmaatregel''.

Dit jaar was er al twee keer eerder een probleem met concordes. In april verloor een vliegtuig ruim zeven kilometer aan hoogte en in maart keerde een ander toestel terug wegens "motorproblemen".

Alle concordes stonden 16 maanden aan de grond nadat in juli 2000 een concorde was neergestort. Hierbij vielen 113 doden.

Armstrong verslagen

In een tijdrit van 52 kilometer die het peloton voerde van Lanester naar Lorient is Armstrong, de torenhoge favoriet, verslagen. Hij werd "slechts" 2de, achter Botero.
Op een heuvelachtig parcours stond Bodrogi lange tijd op kop. Erkende tijdspecialisten als Millar en Frigo kwamen niet aan zijn tijd. Botero wel. Hij zette een fantastische tijd neer, waarop iedereen zich stukbeet. Ook Armstrong, ook Beloki en ook de Galdeano.
De Galdeano behield wel het geel.

Top 20

01 Botero (Kelme), 1h02'18"
02 Armstrong (US Postal), 11"
03 Honchar (Fassa Bortolo), 18"
04 de Galdeano (ONCE), 19"
05 Bodrogi (Mapei), 25"
06 Rumsas (Lampre), 25"
07 Millar (Cofidis), 50"
08 Frigo (Tacconi), 01'34"
09 Peron (CSC Tiscali), 01'34"
10 Beloki (Once), 01'38"
11 Ekimov (US Postal), 01'41"
12 Hamilton (CSC Tiscali), 01'56"
13 Wauters (Rabobank), 02'08"
14 Tauler (Kelme), 02'14"
15 Landis (US Postal), 02'21"
16 Belohvosciks (Lampre), 02'21"
17 Zberg (Rabobank), 02'23"
18 Hugo Pena (US Postal), 02'34"
19 Leipheimer (Rabobank), 02'35"
20 Azevedo (ONCE), 02'36"

65 Boogerd (Rabobank), 04'38"

Wielrennen: Uitslag individuele tijdrit

De verrassende winnaar van de negende touretappe, een individuele tijdrit over 52 kilometer, is de Colombiaan Santiago Botero. Hij legde het parcours in 1.02.18 af.

Topfavoriet Lance Armstrong eindigde op een teleurstellende 2e plaats. Hij had tien seconden meer nodig. Gele trui-drager Igor Gonzalez de Galdeano zette de vierde tijd op de klokken. Hij behoudt de gele trui.

Rabo-kopman Levy Leipheimer eindigde op een tegenvallende 19e plek. Michael Boogerd was de beste Nederlander op 4.38. Karsten Kroon die gister nog de etappe won, werd vandaag laatste.

Overname van 60 miljard dollar in farmacie

Het Amerikaanse farmacieconcern Pfizer koopt voor 60 miljard dollar zijn concurrent Pharmacia op. De overname is de grootste tot nu toe dit jaar.

Het marktaandeel van Pfizer (bekend van de Viagra-pil) is met de overname vergroot van 8 naar 11 procent. Vanaf 2005 zou de transactie tot een kostenbesparing van 2,5 miljard dollar per jaar moeten leiden.

Pfizer kocht in 2000 ook al Warner-Lambert voor 90 miljard dollar en werd daarmee het grootste farmabedrijf ter wereld.

Van der Valk-medewerkster besmet met legionella

Zondag is een medewerkster van het Van der Valk-motel in Gilze-Rijen in het ziekenhuis opgenomen toen bij haar werd geconstateerd dat zij was besmet met de legionellabacterie. De 55-jarige vrouw is hoofd van de huishouding in het motel.

De GGD is een onderzoek begonnen of de vrouw de besmetting heeft opgelopen tijdens haar werk of ergens anders. Een woordvoerder van Van der Valk vindt het "triest" dat de vrouw is opgenomen in het ziekenhuis, maar om het verband te leggen met de besmetting en Van der Valk vind hij "te makkelijk". "In de dertig jaar dat het gebouw er staat is er nooit iets mis mee geweest. Het kan dus goed zijn dat deze mevrouw de besmetting ergens anders heeft opgelopen.", aldus de woordvoerder.

Volgens de woordvoerder kan Van der Valk ook aantonen dat de leidingen legionellavrij zijn. "Het ministerie is hier in april geweest om te controleren, alle papieren waaruit blijkt dat de waterleiding legionellavrij is zijn aanwezig." Desondanks laat Van der Valk volgens de woordvoerder zo snel mogelijk een extern bureau een onderzoek uitvoeren naar het functioneren van de waterleiding.

Verdachte moord Pearl krijgt doodstraf

De hoofdverdachte van de moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl is door een Pakistaanse rechter tot de doodstraf veroordeeld. De andere drie verdachten kregen 25 jaar cel. De advocaten hebben al aangekondigd in hoger beroep te gaan. Tot die tijd zal de doodstraf, namelijk ophanging, niet worden uitgevoerd.

De hoofdverdachte, Ahmed Omar Saeed Sheikh, toonde zich niet onder de indruk. Hij waarschuwde de uitvoerder van het toekomstige vonnis voor hetzelfde lot en waarschuwde tevens voor een oorlog tussen de moslims en de rest van de wereld.

In Pakistan is veel politie en extra bewaking ingezet, in de vrees voor vergeldingsacties door moslim-extremisten. Ook patrouilleren helikopters en worden overheidsgebouwen beter bewaakt. Pakistaanse kranten ontvingen afgelopen zaterdag e-mails waarin duidelijk werd gemaakt dat er nieuwe aanslagen op buitenlanders zouden volgen. De e-mail had als afzender Asif Ramzi, ťťn van de zeven verdachten die nog steeds voortvluchtig is.

Pearl, 38 jaar, was werkzaam voor The Wall Street Journal. Eind januari werd hij ontvoerd in Karachi toen hij bezig was met een artikel over radicale islamitische groepen in Pakistan. Een maand later kwam een videoband met de onthoofding van Pearl in het openbaar. Het lichaam van Pearl is nooit gevonden.

KoRn-gitarist: "Hitler is in de hemel"

SvenG had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Munky, gitarist van KoRn, heeft uitspraken gedaan die niet iedereen helemaal kon waarderen. Zijn uitspraak had hetzelfde effect als de uitspraak van John Lennon toen hij in de jaren '60 zei dat The Beatles groter waren dan Jezus Christus.

Munky meldde in het magazine: "Ik denk dat Hitler echt in de hemel is, als er tenminste een hemel bestaat. Hij dacht dat het juist was wat hij deed. Als je in je hart voelt dat het goed is wat je doet, dan kan dat niet fout zijn!"

Ook veronderschuldiging voor Limp Bizkit
De gitarist veronderschuldigt zich in hetzelfde interview ook voor het feit dat KoRn Limp Bizkit naar de top heeft gebracht. "Onze excuses nog daarvoor. Fred Durst klopte in Jacksonville op de deur van onze tourbus en vroeg ons eens naar hun tape te luisteren. Het is dus onze fout."

De gitarist van KoRn schaamt zich er echter niet voor: "Soms laat je het publiek kennismaken met een band en heb je geen controle meer over wat ze gaan doen. Zo'n band doet toch niet meer wat jij wil."

Opgraving kist Fortuyn live op tv

Topfenbaecker had ons via de newssubmit het volgende te melden:

SBS6 zendt aanstaande vrijdag om 19.00 uur de opgraving van de kist van Pim Fortuyn, op de begraafplaats Westerveld in Driehuis, rechtstreeks op tv uit.

Volgens SBS is het de eerste keer dat het opgraven van een lijkkist rechtstreeks op televisie is te aanschouwen. Het lichaam van Fortuyn zal op 20 juli per vliegtuig naar ItaliŽ vervoerd worden, waarnaar hij in Provesano di San Giorgio zijn laatste rustplaats zal vinden.

Op begraafplaats Westerveld zal een replica komen te staan van de Italiaanse graftombe waarin Pim Fortuyn wordt herbegraven in ItaliŽ. Het zal een kleinere uitvoering worden van de marmeren tombe die als een monument zal gaan dienen. In de lege grafkelder zullen veel van de geschenken, die de tienduizenden bezoekers bij het graf van Fortuyn hebben achtergelaten, worden gelegd. Het gaat onder meer om brieven en knuffeldieren.

Op zaterdagavond 20 juli zal SBS6 de herbergrafenis in ItaliŽ en de bijbehorende kerkdienst uitzenden. (tussen 19:30 - 20:30)

Peter G. bekent brandstichting Roermond

De 34-jarige Peter G. uit Roermond, vader van de zes kinderen die afgelopen week door brand in hun woning in Roermond om het leven kwamen, heeft bekend de brand met opzet te hebben gesticht.

Het OM in Roermond heeft dit zojuist bekendgemaakt. Gisteren meldde het ANP al dat een betrouwbare bron had laten weten dat er brandbare vloeistof was gebruikt. Het OM heeft dat nog niet bevestigd.

Verdere mededelingen over de toedracht van het familiedrama, waarbij drie meisjes van 4, 6 en 8 jaar en drie jongens van 5, 11 en 12 jaar omkwamen, zijn niet gedaan. Eerder vandaag klaagde de advocate van G. nog wel over de slechte behandeling van haar cliŽnt.

Ruzie om vijf euro aanleiding
De ruzie ontstond toen de vader die afgelopen donderdagnacht bij de moeder van de kinderen langskwam om vijf euro te lenen voor een pakje shag. Toen zij dit weigerde was een fikse ruzie het resultaat. De man verliet het huis maar kwam later die avond dronken terug en opnieuw ontstond er ruzie. Twintig minuten later stond het huis in brand. De moeder sprong daarbij uit het raam en brak haar rug.

Al langer stond de familie bekend als een probleemgezin. Zo moesten de kinderen regelmatig bij de buren aankloppen om eten. Volgens de buren had de kinderbescherming eerder moeten ingrijpen.

Soedanezen demonstreren in Den Haag

Ongeveer tachtig Soedanese vluchtelingen demonstreren vandaag in Den Haag tegen het Nederlandse vluchtelingenbeleid en tegen het militaire regime in Soedan. De optocht wordt begeleid door de politie, en verloopt voor als nog rustig.

De Soedanese vluchtelingen vinden het onterecht dat Nederland Soedanesen uitzet naar Soedan. Op de spandoeken die de mensen meenemen in de optocht staan teksten zoals:"Soedan is niet veilig voor asielzoekers." De betoging begon in de voormiddag op het Malieveld en duurt tot vijf uur vanmiddag. In de tussentijd demonstreren de Soedanezen bij het ministerie van Justitie en bij de parlementsgebouwen op en rond het Binnenhof. Ook bieden ze een petitie aan bij de ambassade van Soedan.

Opmerking:
Netjes reageren !

Euro meer waard dan de dollar

[SainteR] had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De euro heeft maandagmiddag de Amerikaanse dollar in waarde ingehaald. De Europese munt noteerde om 13.16 uur $1,0012.

Het was de eerste keer sinds 24 februari 2000 dat de euro boven de dollar wist uit te komen. De euro heeft dit jaar al 12,5% aan waarde gewonnen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. In april was de euro slechts $0,87 waard.

Een duurdere euro sorteert een positief effect op de inflatie in de eurozone, onder meer door lagere energieprijzen. De export naar de VS wordt er nadelig door beÔnvloed.

Vakbonden in geweer tegen asielbeleid

De drie vakbonden AbvaKabo (FNV), Publieke Zaak (CNV) en BPSAG gaan gezamenlijk actie voeren tegen de geplande bezuinigingen op het asielbeleid. CDA, LPF en VVD kwamen in het regeerakkoord overeen dat het budget voor asielzaken gekort wordt van 1,1 miljard euro tot 200 miljoen euro. Die bezuinigingen werken volgens de bonden averechts, omdat er hierdoor grote achterstand in de procedures zal ontstaan.

De vakbonden gaan eerst op 23 juli de mening van ambtenaren en medewerkers van vluchtelingenorganisaties peilen over de voorgenomen bezuinigingen. Daarna zoeken ze contact met de minister voor Vreemdelingenbeleid en Integratie (LPF).

Advocate Roermond-verdachte boos op OM

Advocate M. ter Meulen-Mouwen vindt dat haar cliŽnt, De 34-jarige Peter G. (die wordt verdacht van brandstichting in Roermond waardoor zes kinderen om het leven kwamen), slecht wordt behandeld door het Openbaar Ministerie (OM).

De belangen van G. worden niet op de juiste wijze gediend, aldus de advocate: ,,Hij heeft vrijdag drie keer aan de politie gevraagd hoe het met zijn kinderen ging. Twee keer kreeg hij geen antwoord, pas bij de derde keer hoorde hij van hun overlijden. Toen was het allang vrijdagmiddag. Hij heeft het emotioneel heel zwaar.''

Mensonterend

Ook is Ter Meulen verontwaardigd omdat ze uit de media moest vernemen welke misdaden haar cliŽnt ten laste worden gelegd. ,,En dat binnen twaalf uur na het gebeurde, terwijl er nog geen rapport van de technische recherche was. Dat vind ik erg prematuur. De brand zou ook door een oorzaak van buitenaf kunnen zijn ontstaan. Dat er een jaar geleden een gaslek in de woning zou zijn geweest, heb ik ook in de krant moeten lezen. Net zoals dat de brand nu op drie verschillende plaatsen zou zijn ontstaan, terwijl er sporen van een brandbare vloeistof zouden zijn aangetroffen.''

Ter Meulen vindt bovendien dat haar cliŽnt onder mensonterende omstandigheden wordt vast gehouden. Ze gaat nu met het OM overleggen hoe in deze zaak verder moet worden gehandeld.

Centraal moslim-overlegorgaan in de maak

De islamitische gemeenschap gaat in september een centraal orgaan oprichten dat als gesprekspartner van de overheid kan fungeren. Volgens de initiatiefnemers, het dialoogcentrum Islam en Burgerschap, heeft het voorstel de steun van de belangrijkste (7) islamitische koepelorganisaties in Nederland. Daardoor zal het centraal orgaan 80% van de 800.000 moslims in Nederland vertegenwoordigen.

De naam van de nieuwe raad wordt het Contactorgaan Moslims en de Overheid (CMO) en moet ook imams aanstellen en een Nederlandse imamopleiding in het leven gaan roepen.

Het plan voor een centrale islamitische raad is niet nieuw. Eerdere islamitische raden gingen echter aan etnische en religieus inhoudelijke twisten ten onder, of konden geen aanspraak maken op representativiteit. De zeven koepelorganisaties die nu een akkoord hebben gesloten noemen dit een ,,resultaat na 25 jaar geharrewar''.

Vice-premiers bekend

MrMarcus had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De econoom Eduard Bomhoff, en huidig VVD-staatssecretaris van volkshuisvesting Johan Remkes, worden de vice-premiers van Nederland in het kabinet Balkenende.

Bomhoff, voormalig PvdA'er, wordt voor de LPF de minister van Volksgezondheid. Remkes wordt voor de VVD minister van Binnenlandse Zaken.

Bomhoff is tevens de eerste LPF-minister die bekend is. Andere namen zijn nog niet bekend. Wel circuleert de naam van ondernemer Huibregtsen voor Economische Zaken. Staatssecretarissen voor de LPF zijn al wťl bekend: de Rotterdamse oud-korpschef Hessing (openbare orde), belastingdeskundige Van Eijk (financiŽn) en secretaris van het Productschap voor vee en vlees Odink (natuurbeheer). Veilingmeester bij Sotheby's Miety Heiden wordt genoemd voor cultuur en media.

Aanslag op twee asielzoekers in Brabant

psv had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie onbekende mannen hebben afgelopen zaterdag in het Brabantse Budel-Dorplein twee bewoners van het plaatselijke asielzoekerscentrum beschoten. Volgens de politie werd er geschoten vanuit een witte bestelbus. Beide asielzoekers werden geraakt aan hun benen en zijn behandeld in het ziekenhuis.

Mogelijk is er verband met een incident van vorige week, toen mishandelden drie mannen twee bewoners van het asielzoekerscentrum.

Het rechercheteam van Cranendonck onderzoekt de zaken, maar heeft nog geen spoor van de daders.

Geboorte in pornofilm

Gman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Nieuw-Zeelandse pornoster wil een pornofilm draaien tijdens de geboorte van haar kind. De stunt van stripteuse Nicky, nu vier en een halve maand zwanger, is zelfs voor de pornowereld een primeur. "Het is mijn keuze. Wie er niet van houdt, moet niet kijken", verdedigt Nicky haar beslissing. "Het kind zal niet lijden omdat het op de set van een pornofilm wordt geboren".

Toch roept haar beslissing gigantische verontwaardiging op in Nieuw-Zeeland. Roger McClay, commissaris van de dienst kinderwelzijn, hoopt dat de regering de opname van de film zal verbieden. De porno geboorte gaat deel uitmaken van de film Ripe (vertaling: Rijp) van regisseur Stephen Crow.

Winnaars Fok! Prijsvragen week 28

Zoals gewoonlijk op maandagochtend hebben we weer wat prijswinnaars bekend te maken. Deze week gaan we 7 mensen een stukje gelukkiger maken. Hier komen de winnaars van de afgelopen week...

JAY AND SILENT BOB STRIKE BACK
Bekend van Clerks, Mallrats, Chasing Amy, Dogma, Scream 3 en de videoclip "Because I Got High" van Afroman. De genoemde videoclip is natuurlijk het antwoord waar we naar zochten. Uit de goede inzendingen hebben we 5 winnaars getrokken die een Jay and Silent Bob T-shirt en muts zullen ontvangen. Dit zijn geworden:

D6F
Fe2O3
Radek
Aaiding
Ph03niX


Gefeliciteerd! Jullie prijzen zullen naar alle waarschijnlijkheid woensdag of donderdag bij jullie in huis zijn.

Afterparty Sound Vision festival
Op 27 juli a.s. zal op het Malieveld in Den Haag het grote Sound Vision Festival plaats vinden. De officiele afterparty hiervoor zal plaatsvinden in Club X-S. De winnaars die met 2 personen naar deze afterparty mogen gaan zijn:
zoe-berg
dizzylizzy


Gefeliciteerd! Jullie ontvangen uiterlijk morgen een e-mail met daarin alle details. Veel plezier alvast.

Niets gewonnen? Probeer het dan deze week nog een keer, want je maakt de komende 2 weken kans op 1 van de maar liefst 37 games van Electronic Arts!.

Doorbraak in AIDS-onderzoek

T-800 had ons via de newssubmit het volgende te melden

Onderzoekers hebben zondag een doorbraak gemeld in hun zoektocht naar een middel tegen AIDS. De wetenschappers ontdekten een gen dat de ontwikkeling van de ziekte effectief blokkeert.

Brits-Amerikaanse onderzoeksteams in King's College in Londen en de Pennsylvania School of Medicine ontdekten dat een van nature voorkomend gen dat CEM15 wordt genoemd, een remmende werking heeft op de ontwikkeling van hiv, het virus dat AIDS kan veroorzaken. Het gen wordt op zijn beurt geblokkeerd door een proteÔne met de naam vif. Uitschakeling van deze proteÔne zorgt ervoor dat CEM15 de groei van hiv kan stoppen.

Gegoochel met steun aan clubs

Modem_Verbrander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door heel Nederland blijken gemeenten zeer creatief te zijn omgegaan met het steunen van de plaatselike voetbaltrots. Niet alleen de kleinere clubs, NAC 9,1 miljoen euro gemeentelijke belasting gelden, AZ 7,9 miljoen euro verkapte
subsidie voor stadion en zo gaat het rijtje wel even door, maar ook Ajax die maar liefst 32,7 miljoen euro krijgt voor investeringen voor het stadion of Feyenoord die een kleiner bedrag (7,9 miljoen euro) krijgt voor de Kuip, als zijnde een lening.

De enige club in Nederland die geen gemeentelijke steun krijgt is PSV. Riemer Van der Velden (Voorzitter van Heerenveen) is voorstander van een strenger beleid wat betreft steun in het betaald voetbal.

Minnaar verstopt in reiskoffer

Sisimo, bar_en_mar, Logician, rodaan en Slambam hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Belgische vrouw heeft geprobeerd haar Koerdisch-Turkse minnaar in een kleine reiskoffer Europa binnen te smokkelen. Ismail Kilic werd ontdekt omdat de havenpolitie het vreemd vond dat zijn Belgische vriendin zo'n kleine, maar zware koffer meezeulde. Toen de agenten de koffer openden, vonden ze de ineengedoken Koerdische illegaal.

De 26-jarige Killic had een paar gaten in de koffer gemaakt om te kunnen ademen. De Koerd werd meteen op de veerpont terug gezet. De 23-jarige Belgische vrouw is gearresteerd.

Oefengranaat zorgt voor consternatie

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bezoekers van de antiekmarkt op het Lange Voorhout in Den Haag zijn gisteren opgeschrikt door een oefengranaat. Omstanders, die het ding tussen het antiek zagen liggen, aarzelden geen moment en alarmeerden de politie.

De politie zette voor de veiligheid enkele straten rond de marktplaats af en nam het explosief en de antiekhandelaar mee naar het bureau. Daar werd duidelijk dat het om een 'loze' oefengranaat ging. De man kon toen weer achter zijn kraam plaatsnemen om zijn projectiel proberen te verkopen.

Licht uit in cel Volkert van der G.

qltel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De hongerstaking van Volkert van der G. gaat z'n vierde dag in. Het is zeer waarschijnlijk dat het licht nu wel uit gaat in zijn cel. Minister Korthals van Justitie wil namelijk infra-roodcamera's in zijn cel ophangen. Maar raadsvrouw BŲhler van Volkert van der G. zegt dat haar cliŽnt zijn actie doorzet. Hij is niet alleen tegen de continuŽ verlichting van zijn cel, maar ook tegen de camera zelf.

Volgens advocaat BŲhler is de camera-observatie bedoeld om haar cliŽnt mentaal te breken. Minister Korthals spreekt dat tegen.

Waarschuwing
Braaf zijn met reageren!

Bush wil miljoenen 'informanten'

Fonkmeistah had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De regering Bush is van plan om miljoenen Amerikaanse burgers te gaan gebruiken als "informanten" die moeten spioneren op andere Amerikaanse burgers. Een op de 24 Amerikanen is het gewenste aantal dat hieraan mee zou moeten werken. Daarmee overtreffen e Verenigde Staten zelfs de voormalige Oostduitse Stasi in percentage.

Het is de bedoeling volgende maand een start te maken met het nieuwe beleid, met een miljoen deelnemers in tien staten. Het gebruik van informanten op deze wijze is historisch gezien een kenmerk van non-democratische landen. Ook in Nederland is van deze strategie gebruik gemaakt door de NSB in de Tweede Wereldoorlog.

Meer informatie is te vinden op deze site.

Lijk vader moet uitzetting voorkomen

j0han en OZweb hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nabij het Duitse Frankfurt zijn brandweerlieden in een woning gestuit op het stoffelijk overschot van een man die in maart 2001 is overleden. Zijn zoon woonde nog in het pand.

De zoon, die het goedkope apartement samen met zijn vader bewoonde, heeft het lijk binnenshuis gehouden omdat hij bang was na de dood van zijn vader het appartement te moeten verlaten. Pas toen de buren begonnen te klagen over de stank trok de brandweer rop uit. Die troffen, naast deze lugubere vondst, ook een flinke berg afval in huis.

Zestiende Dynamo Open Air is 'zoethoudertje'

Afgelopen zondag hebben ongeveer vierduizend hardrockers de zestiende editie van Dynamo Open Air bezocht. Dit jaar stond in het teken van talent, maar naast de nieuwe bands waren er ook optredens van Within Temptation, Biohazard en Soulfly.

In Weert werd Dynamo dit jaar gekoppeld aan het festival Bospop. Laatstgenoemde vond vrijdag en zaterdag al plaats en heeft in totaal 14.500 muziekliefhebbers getrokken. De Dynamo-organisatie sprak over dit jaar als een 'zoethoudertje'. Volgend jaar wordt Dynamo gekoppeld aan het rondreizende metalfestival Ozzfest.

Er waren geen noemenswaardige incidenten tijdens Dynamo. Vorig jaar werd het festival afgelast door de MKZ-crisis.
Laatste reviews en specials
review
Final Fantasy VII Remake
review
Murder by Numbers
review
For All Mankind
review
The Invisible Man
review
Resident Evil 3 Remake
review
One Piece: Pirate Warriors 4
©FOK.nl e.a.