Sheikh Hisham: Radicale imams uitzetten

Nederlandse moslims moeten zich laten horen. En veroordelen wat radicale imams hier zeggen. Corrigeer ze of stuur ze terug naar hun eigen land. Dat is de mening van de vooraanstaande Amerikaanse Sheikh Hisham.

Hisham is oprichter en voorzitter van het gezaghebbende Islamic Supreme Council of America, dat de islam promoot als een godsdienst van verdraagzaamheid en vrede. Tevens is hij adviseur van de Amerikaanse regering over religieuze vraagstukken en nationale veiligheid.

Hisham verzet zich al jaren tegen radicale moslims uit het Midden-Oosten die hun radicale denkwijze overbrengen naar het Westen. Volgens hem hebben radicale moslims toegang tot grote financiŽle bronnen, en kunnen zij zo hun boodschap in Westerse moskeeŽn promoten.

Verkeerde vorm van de islam

Volgens Hisham zetten bepaalde moslimimmigranten, die gevlucht zijn naar het Westen omdat ze in hun eigen land niet vrijuit konden leven, hier een religie op die niet strookt met de ware intentie van de islam. De ware islam kan volgens Hisham namelijk prima samenleven met het judaÔsme, het christendom, 't boeddhisme en het hindoeÔsme. Een religie hoort iets te zijn wat je voor jezelf beoefend. Een religie hoort niet voor politieke kwesties gebruikt te worden, aldus de sheikh.

Na het zien van de in opspraak geraakte beelden, die Nova onlangs uitzond over sommige imams in ons land, reageerde Hisham ontzet: Wanneer ze dergelijke uitspraken in hun land van herkomst zouden hebben gedaan, zouden ze daar de gevangenis in zijn gesmeten volgens hem. Daarom komen ze juist naar het Westen, omdat ze weten dat ze hier vrijuit kunnen spreken.

Het advies van Hisham is: treedt op tegen extreme moslims. Zij geven de islam een slechte naam. Moskeegangers in het Westen moeten dergelijke voorgangers zelf wegsturen meent hij.

Via de site van Nova is de reportage terug te zien.