Campagne tegen drie Nederlandse zoenen

SvenG had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederland is één van de weinige Europese landen waar mensen elkaar bij een begroeting of felicitatie drie kussen op de wang geven. En daar moet maar eens een eind aan komen, vindt de voormalige universiteitsdocent Dolph Kohnstamm.

Kohnstamm is nu een campagne begonnen tegen deze Hollandse gewoonte. Hij heeft tweehonderd buttons met de tekst "Twee is genoeg" uitgedeeld. De 66-jarige Kohnstamm vindt de driedelige kus een "terreur die mensen moeten doorstaan als ze recepties en verjaardagen bezoeken". Nog erger is het als de derde zoen op de mond belandt, aldus de voormalige docent.

Aan de Haagsche Courant vertelde Kohnstamm dat driemaal zoenen een gewoonte is die de Nederlanders hebben overgenomen uit het zuiden van het land. België is het enige andere land in Europa waar het gebruik ook is ingeburgerd. Kohnstamm vindt de gewoonte onzinnig en het heeft volgens hem ook nog eens niets te betekenen.

Buitenlanders reageren onthutst als ze hier drie kussen moeten geven. Zeker als de derde op de mond is. Alle boeken over goede manieren schrijven één kus voor, zegt Kohnstamm. Enkel bij sommige gelegenheden mogen het er twee zijn.