Asielplannen ''onthutst'' ontvangen

VluchtelingenWerk Nederland heeft onthutst kennis genomen van de plannen van de beoogde coalitiepartners, CDA, VVD en LPF, om het asielbeleid flink aan te scherpen. VluchtelingenWerk noemt de plannen oppervlakkig en onuitvoerbaar.

CDA, LPF en VVD maakten gisteren een aantal plannen bekend:
- Zo zijn ze voornemens om illegalen actief uit te zetten middels een ''uitzetbureau''.
- Asielzoekers die zonder paspoort ons land binnenkomen en van wie de identiteit niet na drie maanden is vastgesteld, worden teruggestuurd.
- Illegaal verblijf in ons land wordt strafbaar. Hoe hoog de straffen worden, is nog onzeker.
- De leeftijdsgrens om een partner uit bijvoorbeeld Marokko of Turkije te halen, wordt verhoogd naar 21 jaar. Nu is dat nog 18 jaar.
- Gezinshereniging wordt beperkt tot kinderen van 12-jaar.


VluchtelingenWerk is woedend over deze voornemens en stuurt vandaag een brandbrief naar de partijen om de ernstige bezwaren kracht bij te zetten. "Het gaat er kennelijk om zoveel mogelijk mensen buiten de grenzen te houden en te krijgen, in plaats van mensen een bepaalde bescherming te bieden", meent VluchtelingenWerk.

Directeur Eduard Nasarski van VluchtelingenWerk vraagt zich verder af of een ''uitzetbureau'' wel zin heeft, omdat het de marechaussee, de immigratiedienst en de vreemdelingenpolitie ook al niet lukt om alle uitgeprocedeerden het land uit te zetten. Het zonder paspoort wegsturen noemt Nasarski "waanzinnig". Bovendien blijft volgens hem het probleem dan bestaan dat, zelfs wanneer bekend is waar de vluchtelingen vandaan komen, sommig landen de terugkeer tegenhouden.