Veel schade door scheurende agenten

Jaarlijks veroorzaken te hard rijdende politieagenten in Den Haag en omstreken voor circa een miljoen euro schade aan politieauto's. Om agenten te manen tot voorzichtiger rijgedrag worden vanaf september twintig auto's bij wijze van proef uitgerust met zogenaamde 'black box' die niet alleen alle bewegingen van het voertuig registreerd, maar ook het gebruik van richgtingaanwijzers, sirene en zwaailicht.

Na een minuut worden de gegevens gewist en begint de registratie opnieuw. Als de auto echter een schok te verwerken krijgt, bijvoorbeeld bij een botsing, slaat het apparaat de gegevens van voor en na de schok op. Deze kunnen dan met behulp van een computer worden geanalyseerd.

Omdat de bestuurder zich met een pasje moet aanmelden in het systeem voor hij wegrijdt kan bij het ontdekken van verborgen schade achterhaald worden wie hiervoor verantwoordelijk is. Koos van Herk, chef regionale verkeersveiligheid van politie Haaglanden, meent dat de zwarte doos een 'psychologisch effect' op de agent achter het stuur heeft en het rijgedrag dus positief zal beïnvloeden. ,,Politieagenten gaan voorzichtiger rijden".
Een eerdere proef met de zwarte doos bij het korps Rotterdam-Rijnmond leidde tot een daling in het aantal schadegevallen met maar liefst een kwart.

Met dank aan 4]-[ Highlander voor de submit.